Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

SSC zopakuje rekordní jízdu Tuatary, důvodem jsou pochybné záznamy

Ondřej Mára
Diskuze (6)

Zakladatel a ředitel společnosti SSC North America zareagoval na sílící kritiku tím nejlepším možným způsobem. Přiznal pochybnosti, slíbil nový pokus s lepším technickým zajištěním a ještě přizval největší kritiky jako svědky.

Rekordní jízda úchvatného hypersportu SSC Tuatara, který překonal rychlostní rekord pro produkční automobil na veřejné silnici, vyvolala velkou vlnu nadšení. Poté ovšem následovalo několik rozborů zveřejněných videozáznamů, které naopak vyvolaly řadu pochybností.

Nikdo sice neobvinil automobilku z podvodu, řada známých tváří automobilové komunity ale upozornila, že zveřejněný záznam vyvolává řadu pochybností a částečně odporuje fyzikálním zákonům. Mezi kritiky se přitom objevili i známí YouTubeři Schmee nebo Mischa Charoudin.

Automobilka na kritiku reagovala hned několikrát. Nejprve se odkazovala na své mediální partnery a problémy se zpracováním finálního sestřihu videa, kde se měly objevit i starší záznamy/data z tréninků. Poté se ovšem automobilka dostala do křížku ještě se společností zajišťující měřící GPS technologii, která se distancovala od ověření rekordu.

SSC tak nakonec muselo uznat, že zveřejněný záznam neukazuje přesně to, co se mělo 10. října odehrát během pokoření rychlostního rekordu. Nyní však na kritiku zareagoval i sám Jerod Shelby, zakladatel a ředitel automobilky SSC, který přišel s možná nečekaným vyjádřením. A u kritiků si tak získal respekt.

Video se připravuje ...

Ve videu zveřejněném na oficiálním kanálu SSC North America, na kterém se ovšem Shelby zřejmě natáčí svépomocí před rozebraným autem, totiž dává kritikům za pravdu a uznává, že je celý videozáznam podezřelý. Za rekordními výkony vozu ale stojí a proto se rozhodl, že se bude celý pokus opakovat. Tentokrát ale s výrazně lepším technickým zajištěním.

Těžko říct, jestli si SSC vybere i lepší mediální spolupracovníky, rozhodně ale k příštímu pokusu přizve více GPS společností, od kterých bude vyžadovat zástupce přímo v místě konání pokusu. Ti by přitom měli na vše dohlížet, analyzovat a potvrdit, že je rekordní jízda platná.

Video se připravuje ...

Kromě toho ale Shelby přizval k nové rekordní jízdě, která by se měla konat v blízké budoucnosti, i největší kritiky. Nový rychlostní pokus by tak z místa konání měli sledovat Schmee i Mischa Charoudin, kteří mají následně dosvědčit, že už tentokrát vše probíhalo podle plánu, záznamy odpovídají skutečnosti a Tuatara je skutečně schopná dosáhnout slibovaných rychlostí.

Ondřej Mára
Diskuze (6)

Doporučujeme

2. 11. 2020 16:57
Trapas
tak tomu říkám dokonalý trapas, asi by bylo lepší mlčet a chodit kanálem.
Avatar - Emel
2. 11. 2020 16:54
Re: Férovej chlap!
No... z toho co jsem cetl se mi zda, ze uz se zverejnenim puvodniho videa museli vedet, ze to je fake.

Auto bude nepochybne dost schopny... az je mi divny, ze si dobrovolne takhle nakaleli do hnizda... no ale stalo se. I kdyz ted tech 530 zopakuji, uz to nebude bez pachute.
Avatar - _Karel_
2. 11. 2020 16:32
Re: Férovej chlap!
Ani náhodou. Je to už jen zoufalý pokus zachovat si tvář.
2. 11. 2020 16:19
Férovej chlap!
Tak tomu se říká správná reakce na kritiku! :-) :yes: