Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Vlajková loď na baterky: Elektrický VW Phaeton se ukáže už příští rok v Ženevě

Stanislav Kolman
Diskuze (2)
Zatímco na právě probíhajícím autosalonu ve Frankfurtu jsou hlavními hvězdami stánku VW koncepty I.D. a crossover T-Roc, příští rok v Ženevě se dočkáme debutu elektrické vlajkové lodi!

Osobně jsme se začátkem týdne přesvědčili, že stánek Volkswagenu je na letošní show ve Frankfurtu nad Mohanem pestrý. Nechybí špička nabídky Arteon, ale ani kompaktní crossover T-Roc či celá rodina elektrických I.D.. Neméně zajímavé by to mohlo být příští rok v Ženevě. Dozvídáme se, že Volkswagen chystá premiéru konceptu Phaeton, jenž se má stát novou špičkou elektrické nabídky.

Debut na švýcarské show potvrdil šéf vývojového týmu Dr. Frank Welsch a poznamenal, že Volkswagen se nebrání myšlence lídra "zelené" řady s karoserií sedan. O voze zatím existuje jen minimum informací. Délka má přesáhnout pět metrů a šušká se, že na jedno nabití urazí budoucí Phaeton více než 600 kilometrů.

Základem auta bude platforma MEB, na které jsou posazeny taktéž koncepty I.D. (Hatch, Buzz a Crozz). To je velká změna, jelikož dosavadní Phaeton sdílel platformu s Bentley Continental GT a Flying Spur. Welsch však další využití architektury Porsche vyloučil.

Připomeňme, že první Phaeton byl představen taktéž v Ženevě, konkrétně roku 2002. V témže roce odstartovala i sériová produkce a německá společnost vůz exportovala do celého světa. Ve Spojených státech nebyl zájem uspokojivý, tudíž model o čtyři roky později z nabídky vymizel. Na dalších trzích prošel v letech 2007 a 2010 omlazovací procedurou a tvořil se až do března 2016. Nejsilnější klientskou základnu si vybudoval u Číňanů, kteří jsou vášní pro dlouhé a luxusní sedany známí. Dohromady se vyrobilo přes 84 tisíc kusů.

Stanislav Kolman
Diskuze (2)
16. 9. 2017 17:22
Re: I malé dítě
No vzhledem k té elektrifikaci to tentokrát bude spálenina opravdu totální.... >:D
Avatar - Joky
16. 9. 2017 15:58
I malé dítě
si spálí prsty jen jednou a příště už do ohně nesáhne... Jak je vidět, tak jsou i tací, co se
musí spálit vícekrát . ...