Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volkswagen bude jednat o plánu převzetí Porsche 14. února

redakce AUTO.CZ
Diskuze (4)
Dozorčí rada německé automobilky Volkswagen bude 14. února jednat o plánu kompletního převzetí výrobce sportovních vozů Porsche.

Volkswagen již v Porsche vlastní 49,9 procenta akcií a zbývajících 50,1 procenta by měl získat za 3,9 miliardy eur (asi 98 miliard Kč) plus daně. Informaval o tom Der Spiegel.

Volkswagen zprávu agentuře Reuters komentovat odmítl. Spiegel rovněž uvedl, že německé ministerstvo financí už má k dispozici návrh transakce. Na daních za akvizici by Volkswagen měl zaplatit namísto zhruba jedné miliardy eur jen „několik set milionů eur". Celkově by měl Volkswagen dát za Porsche osm miliard eur.

Porsche se měla stát členem skupiny Volkswagen již v loňském roce. Volkswagen však v září ohlásil odložení plné fúze kvůli nevyřešeným právním otázkám a vyšetřování bývalých nejvyšších manažerů Porsche. Jednou z překážek byla také vysoká daň, experti však podle Spiegelu našli způsob, jak ji výrazně snížit.

Volkswagen, jehož součástí je rovněž česká Škoda Auto, je největší automobilkou v Evropě. Do roku 2018 se hodlá stát největším výrobcem automobilů na světě.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (4)
30. 1. 2012 20:42
Re: unifikace dílů
No podle prohlášení samotného VW bude právě Porsche v koncernu zodpovědný za vývoj sportovně laděných aut, takže na sportovní auta by to nemělo mít žádnej vliv - dost pochybuju že porsche bude ve svých sportovních autech sdílet s golfem podvozek, maximálně tak stěrače ... Dnes bych řekl že v koncernu úplně chybí automobilka, která by dělala rize sportovní auta ... A nezapomínejme že Bugatti Veyron, které bylo postavěno v roce 2002 nebo kdy, byla produktem VW, takže o technice automobilů asi něco vědět budou ...
Avatar - Hammunasakra
30. 1. 2012 11:30
Re: unifikace dílů
NEtřeba se obávat - bude to (byť pro začátek třeba jen částečně) přesně NAOPAK ;-)
PS: To datum pro "jednání" je marketing nebo NÁHODA? :-)
Avatar - asfalt
30. 1. 2012 08:42
unifikace dílů
Doufám, že příští generace Golfu nebude jen přebouchaný Boxster ;-)