Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volkswagen bude nový Crafter vyrábět v Polsku

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Volkswagen Užitkové vozy potvrdil, že nástupce Crafteru bude vyráběn v nově postaveném podniku v Polsku od roku 2016.

Nový závod koncernu Volkswagen, v němž má probíhat výroba užitkového modelu, nahrazujícího aktuální generaci Crafteru, bude postaven ve Vřesně ve Velkopolském vojvodství cca 50 km východně od Poznaně.

Právě v Poznani již Volkswagen jeden podnik má. Vyrábí v něm dodávkové vozy Caddy a Transporter T5 a na konci roku 2013 zde pracovalo více než 6500 zaměstnanců. V novém podniku vytvoří Volkswagen Užitkové vozy minimálně 2300 nových pracovních míst.

Budoucí výrobní prostory se mají zahrnovat zhruba 220 hektarů a má je tvořit karosárna, lakovna a finální montážní linka. Zahájení výstavby nového závodu je plánováno na konec letošního roku a výroba nového užitkového Volkswagenu se zde má rozběhnout ve čtvrtém čtvrtletí roku 2016.

Jedním z hlavních důvodů pro stavbu nového podniku na výrobu užitkových vozidel značky Volkswagen v Polsku je blížící se konec dohody o spolupráci s koncernem Daimler. Ten od roku 2005 pro Volkswagen vyrábí Craftery, příbuzné s Mercedes-Benzem Sprinter, v Německých městech Düsseldorf a Ludwigsfelde. Dohoda vyprší v polovině roku 2016.

Podle vedení koncernu Volkswagen je Crafter, resp. jeho nástupce, ideálním kandidátem pro všechny rostoucí trhy po celém světě a pomůže divizi Volkswagen Užitkové vozy k rozšíření její celosvětové působnosti.

V Polsku vstoupil Volkswagen mezi výrobce v roce 1993, když se pustil do společného podniku s tehdejším výrobcem vozidel Tarpan v podniku v Poznani. V roce 1996 se tento závod stal stoprocentní dceřinou společnosti Volkswagen AG a o rok později byl zařazen pod značku Volkswagen Užitkové vozy.

V současnosti se podnik v Poznani skládá ze tří jednotek s celkovou plochou 739.000 m2, z nichž zhruba 90 % představuje plochu výrobních zařízení. V loňském roce z bran tohoto závodu vyjelo celkem 170.900 lehkých užitkových vozidel.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)