Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volkswagen Caddy slaví 30 let

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (8)
Volkswagen Užitkové vozy letos oslavuje 30 let modelu Caddy na evropském trhu.

V roce 1978 se na americkém trhu objevil jako model pro rok 1979 lehký pick-up VW odvozený od modelu Rabbit. Ten byl severoamerickým provedením Golfu první generace.

Na evropský trh vstoupil tento pick-up jako Volkswagen Caddy v listopadu 1982. Výrobu pro evropský trh zajišťovala dceřiná společnost Volkswagenu TAS v Sarajevu. Kompaktní dvoumístný pick-up nabízel maximální nosnost 625 kg a nad jeho otevřenou korbu bylo možné namontovat různé nástavby pro vytvoření uzavřeného nákladového prostoru.

Paleta pohonných jednotek obsahovala u prvního Caddy zážehové motory o objemech 1,5 až 1,8 l a nepřeplňované vznětové motory o objemu 1,5 a 1,6 l s výkony od 37 do 70 kW. Poháněna byla vždy kola přední nápravy prostřednictvím čtyř a pětistupňových manuálních převodovek.

Produkce první generace pro evropský trh skončila po zničení výrobního závodu v roce 1992 během válečného konfliktu v Jugoslávii. V Jihoafrické republice se naopak první Caddy vyráběl až do roku 2006.

Druhá generace Volkswagenu Caddy se představila v roce 1995. Tentokrát se jednalo o model s uzavřenou karoserií, který nesl masku Volkswagenu Polo Classic, ale v podstatě šlo pouze o přeznačený Seat Inca, jehož karoserie byla až po B-sloupky identická s modelem Ibiza. Za nimi byla rozšířená a zvýšena nástavba, jejíž ložná plocha byla přístupná asymetricky dělenými zadními dveřmi. Kromě čistě užitkové verze bylo k dispozici i provedení s prosklenou zadní částí karoserie a druhou řadou sedadel.

Výroba druhého Caddy probíhala ve španělském Martorellu a zákazníci mohli vybírat z benzinových motorů o objemu 1,4 l (44 a 55 kW) a 1,6 l (55 kW). Vznětové motory byly k dispozici v atmosférickém i přeplňovaném provedení a z objemu 1,7 l a 1,9 l nabízely výkony od 42 do 66 kW.

V rámci druhé generace Caddy byl kromě uzavřené karoserie nabízen i pick-up s otevřenou ložnou plochou. Ten byl představen v roce 1996 a v nabídce Volkswagenu figuroval čtyři roky. Nejednalo se ovšem o model odvozený od Seatu Inca nebo některého ze zástupců značky VW, ale o Škodu Felicia Pick-up s odlišnou maskou.

Tento VW Caddy byl nabízen s benzinovým motorem 1,6 L (55 kW) a atmosférickým dieselem 1,9 L (47 kW).

Koncem roku 2003 byla odhalena podoba třetí generace Caddy, jejíž prodej se rozběhl v roce následujícím. Tentokrát se Volkswagen vrátil k využití techniky Golfu, konkrétně páté generace, s níž měl Caddy společných zhruba 50 procent všech komponentů.

Narozdíl od svých předchůdců, kteří byly až po B sloupek shodní s výchozími osobními modely, se poslední Caddy pyšní vlastní karoserií. V nabídce je od čistě užitkového provedení s dvoumístnou kabinou, přes kombi vhodné pro převoz osob i nákladů, až po čistě osobní a campingové verze.

Při zahájení prodeje v roce 2004 mohli zájemci v první fázi volit zážehový motor o objemu 1.4 l a výkonu 55 kW, nebo vznětový čtyřválec 2.0 SDI s přímým vstřikováním nafty do válců o výkonu 51 kW. O něco později nabídku obohatil zážehový čtyřválec o objemu 1,6 l a výkonu 75 kW a turbodiesel 1.9 TDI o výkonu 77 kW.

V září roku 2007 se Caddy dočkal rozšíření řady o provedení Caddy Maxi, které nastoupilo s karoserií prodlouženou ze 4,41 m na 4,88 m. Na mezinárodním veletrhu užitkových automobilů v Hannoveru se na konci září roku 2008 představil Volkswagen Caddy s pohonem všech kol 4Motion. V roce 2010 měl premiéru Caddy v modernizované podobě.

V současnosti je Volkswagen Caddy i Caddy Maxi nabízen v řadě verzí od čistě užitkových verzí až po komfortně zařízené osobní verze konkurující vozům MPV. Kromě standardního pohonu předních kol je s motorem 2,0 TDI (103 kW) k dispozici pohon všech kol 4Motion. Paleta pohonných jednotek nabízí výkony od 55 do 103 kW. Vedle pěti a šestistupňových manuálních převodovek jsou v nabídce i šesti a sedmistupňové dvouspojkové převodovky DSG.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (8)
3. 4. 2012 20:00
Re: kanibalizmus?
Ja jednu Feliciu Caddy aj na Slovensku :-)
3. 4. 2012 18:59
Re: kanibalizmus?
pár sem jich tu v severních čecháh viděl,červenou a bílou :-)
Avatar - robertPLUS
3. 4. 2012 08:19
Re: kanibalizmus?
No oni sa na trhu moc nestretali.. Mozno v SK/CZale ako skoda/VW. Samotna Skoda Caddy (rebrand) sa tusim predavala hlavne niekde v juznej amerike..
Avatar - pumpkin
2. 4. 2012 18:23
Re: kanibalizmus?
Asi hlavne v cene, ale načo sa tam súčasne predával rebrandový Caddy pick-up súčasne s Feliciou pick-up?
Podobne divné ako Taro a Hilux na spoločnom trhu...
2. 4. 2012 14:30
kanibalizmus?
Aky bol marketingovy rozdiel medzi Feliciou s nadstavbou a Incou bez zadneho presklenia?