Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volkswagen Crafter BlueTDI: Start-stop pro nižší spotřebu

Diskuze (2)
Volkswagen tento měsíc zavádí do výroby užitkový model Crafter s technikou BlueTDI. Tato verze představuje úsporu až 0,9 litru nafty na 100 km, k tomu se brzy přidá další úsporné opatření v podobě systému Start-Stop.

O novém VW Crafter BlueTDI se vstřikováním močoviny do výfukového traktu jsme informovali již dříve v článku Volkswagen Crafter BlueTDI: S AdBlue k čistším výfukovým plynům a Euro 5. Nyní se pojďme podívat na další novinku, která byla představena až v těchto dnech.

Start-Stop systém bude možné objednat do všech verzí Crafteru. Jedná se o zařízení mnohokrát popsané u jiných modelů, aplikace v Crafteru znamená automatické vypnutí motoru, pokud běží déle než 3 sekundy na volnoběh. Systém funguje již od venkovní teploty 3°C.

Tabulková úspora paliva představuje dle konkrétní verze zhruba 5 %. Efekt tohoto systému se obzvlášť u užitkových aut ale zásadně liší dle způsobu použití. Zatímco při dálkové dopravě jsou jeho výhody marginální, ve městě může přinést zásadní úsporu paliva. VW Crafter BlueTDI se systémem Start-Stop proto bude vhodný pro firmy provozující dodávky převážně v městském provozu.

Podle údajů Volkswagenu je při jízdě řídkým městským provozem s průměrnou rychlostí 30 km/h spotřeba paliva zhruba o 50 % vyšší než při konstantní rychlosti 60 km/h. Pokud provoz zhoustne a vůz musí často zastavovat, vzroste tento rozdíl až na 100 %. Přitom právě podstatnou část takto neefektivně spáleného paliva při stání v kolonách systém Start-Stop ušetří.

Zatím se tato funkce nabízí jen na německém trhu. Zde je příplatek za systém Start-Stop samotný 400 Euro bez DPH (asi 10.300,- Kč), v paketu s tempomatem a monitorováním tlaku v pneumatikách vyjde na 570 Euro bez DPH (asi 14.700,- Kč).

Diskuze (2)
15. 6. 2010 21:35
Navím jestli tahle krabice s motorem
má vodou chlazený turbo,ale určitě bych nepoužil star in go.Blbec vymyslel blbost a teď všichni jdeme do toho.
15. 6. 2010 18:57
Čumák
Dle mého názoru Crafter potřebuje kompletně nový vzhled. Technika je krásná věc, ale předek "z náklaďáku" mu moc na kráse nepřidává.... :no: