Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volkswagen Eos skončí bez nástupce

Michal Fokt
Diskuze (90)
Až se nejhezčí kabriolet od Volkswagenu všech dob přestane vyrábět, nevystřídá ho žádný nástupce, tento model se stane historií.

Původně to nevypadalo jako špatný nápad - kabriolet Eos na bázi golfu s tuhou sklápěcí střechou a karoserií a interiérem, inspirovaným o kategorii větším Passatem, prostě takový elegantní "lepší Golf". Jenže zákazníci tak nadšení nebyli, dost možná se jim nechtělo za střechu a elegantnější siluetu připlácet přes 5000 euro, takže třeba za loňský rok se vyrobilo pouze 8000 Eosů, což rozhodně nesplňuje představy wolfsburského účetního oddělení.

Současně by byl vývoj nového vozu s tuhou sklápěcí střechou a dodatečnými výztuhami hodně drahý a když k tomu přidáte fakt, že zájem o kabriolety v posledních letech ochladl, Volkswagen se podle německého magazínu Der Spiegel rozhodl, že žádný další Eos už nebude. Podle Winterkorna "jsou některé okrajové trhy tak malé, že nestojí za to na nich působit."

Eos, postavený na platformě páté(!) generace Golfu se vyrábí od roku 2006 a v roce 2010 prodělal omlazení, letos mu tedy bude už osm let, dá se tedy očekávat že jeho výroba skončí buď v tomto nebo nejpozději v příštím roce. Škoda, je to rozhodně jeden z nejpohlednějších vozů wolfsburské produkce...

Michal Fokt
Diskuze (90)
Avatar - white label
26. 3. 2014 13:38
Re: S EOSem mám nějaké zkušenosti
Ale jak píše i _MT_ , EOS je skoro o 100 kg těžší, než Passat, není to prostě Golf Cabrio (s plátěnou střechou).
26. 3. 2014 12:48
Re: vw by si mozno mohol uvedomit
ok :-)
26. 3. 2014 09:37
Re: S EOSem mám nějaké zkušenosti
Eos je myslím citelně těžší než Passat. Nelze od něj tedy očekávat dynamiku kompaktu.
Avatar - Emel
26. 3. 2014 08:44
Re: S EOSem mám nějaké zkušenosti
2.0FSI znám z Octavie II... a fantastický líný, to trošku přeháníš. Samozřejmě k TFSI má daleko, ale mezi atmo dvoulitry byl nadprůměrný a jako pohon kompaktního kabrioletu si ho umím docela dobře představit.
Avatar - wakantanka
26. 3. 2014 08:22
Re: vw by si mozno mohol uvedomit
Mne naopak logo nevadí, skôr ten nevkusný "hrb", keď sa zloží strecha. S nasadenou strechou sa na to ešte dá pozerať. Fakt je že Eos má toto zvládnuté po estetickej stránke lepšie.