Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volkswagen Golf čeká facelift. Tohle všechno o něm už víme

Ondřej Šámal
Diskuze (28)

Kompaktní bestseller se chystá na omlazovací kúru. Ta přinese pouze decentní kosmetické změny, zato po stránce multimédií se konečně můžeme těšit na konkurenceschopný systém. A nezapomene se ani na motory.

Osmá generace Volkswagenu Golf je stejně jako v případě nového passatu tou poslední se spalovacími motory. Nástupce dostane výhradně elektrický pohon a platformu SSP, o čemž ostatně nedávno mluvil i Thomas Schäfer, který má osobní volkswageny (a masové značky celého koncernu Volkswagen) na starost. Ještě než se však aktuální provedení odebere do důchodu, čeká ho následující rok omlazení.

To se na exteriéru projeví pouze minimálně, jak tomu u Volkswagenu Golf ostatně tradičně bývá. Jedním z hlavních poznávacích znaků bude o trochu ostřejší spodní linka předních světlometů. Dočkáme se také přepracovaného předního nárazníku a koncových světel s odlišnou grafikou.

Mnohem větší změny ale čekáme v interiéru, který byl hlavním terčem kritiky osmé generace nejprodávanějšího volkswagenu historie. Místo dosavadních multimédií dostane golf zcela nové rozhraní s vrcholným patnáctipalcovým displejem, které se ukázalo například v elektrickém Volkswagenu ID.7. Menší verze by mohla dostat 12,9“ obrazovku. V obou případech se můžeme těšit na výrazně rychlejší odezvu a spolehlivější fungování.

Video se připravuje ...

Co se týče dotykového ovládání, to zůstane dominantní i po faceliftu. Dotyková lišta pod displejem ovšem bude nově podsvícená, počítá se také s přepracovaným uživatelským rozhraním multimediálního systému, který byl kvůli určité nepřívětivosti v minulosti kritizován. Pozitivní zprávou může být návrat klasických tlačítek na volant, na kterém dnes ve většině verzí najdete plošky reagující na dotyk i stisknutí.

Motory se dočkají technického osvěžení. Výkon základního přeplňovaného tříválce se zvýší z 81 na 85 kilowattů, jako tomu je třeba u zmodernizovaných Škodovek Kamiq a Scala. Patnáctistovka naopak zůstane na 110 kilowattech, totožný výkon nabídne i diesel 2.0 TDI. Jeho silnější varianta naopak kvůli emisní velmi pravděpodobně ztratí pět kilowattů (142 místo 147 kW), což se projevilo již u nového Volkswagenu Passat a Škodovek Superb a Kodiaq. Ostré modely GTI a R s motorem 2.0 TSI budou mít naopak vyšší výkon než dosud.

Největší proměnou projde plug-in hybridní varianta. Dosavadní motor 1.4 TSI nahradí o deci větší jednotka, která spolu s elektromotorem zvládne 150, respektive až 200 kilowattů. Mnohem důležitější novinkou však bude akumulátor s kapacitou 19,7 kWh, s nímž Volkswagen Golf na jedno nabití teoreticky zvládne okolo 100 kilometrů. Prakticky totožný pohon pak můžeme očekávat také u osvěžené Škody Octavia, jež se ukáže chvíli po německém sourozenci.

Ondřej Šámal
Diskuze (28)

Doporučujeme

5. 12. 2023 14:45
Re: Vyhřívání volantu a sedaček
ono sa to v recenziach 'paposkovalo' kvoli tomu, ze ten interier bol realne kvalitny. Teraz je to plastove peklo. I ked stale dost lepsie nez v pripravovanom facelifte, tam bude musiet VW zaradit ako sucast vybavy aj nejaky sacok na vracanie
Avatar - Mokrous
5. 12. 2023 13:57
Re: Vyhřívání volantu a sedaček
Nejspíš neděláš. To jen koncern jako i ostatní zaměstnává degeny a výsledkem je nefunkční software. Hlavně, že to stojí miliardy a dělají na tom stovky subdodavatelů a levá ruka neví, co dělá pravá...
Dokonce i můj Passat se čas od času rozhodne vše vyresetovat a tak nastoupím do auta a na displayi je vlevo černá díra, zmizí nadmořská výška, vymaže se dlouhodobá spotřeba, spotřeba od načerpání, nenajede sedačka atd. atd.
Tak si holt nastavím všechno znova a ono to pak vydrží někdy půl roku, někdy měsíc...
Asi podle tlaku vzduchu a směru větru...
Avatar - Mokrous
5. 12. 2023 11:34
Re: Re: Golf8
A dokonce u ní zmizelo i to šetření a problémy s infotainmentem, že? :D
5. 12. 2023 11:23
Re: Fujtajxl
dost radikalni nazor. Ja jen rikam, ze pokud takove auto nekdo vyrobi a proda, nema narok na existenci. ;-)
5. 12. 2023 11:20
Re: Vyhřívání volantu a sedaček
a funguje vam to? Mi to funguje tak 2x a pak prestane. A nastaveni se zahadne zmeni a uz tam neni co jsem si nastavil (sedacky vyhrivane na stredni stupen a volant). Auto proste zapomene, nevim proc, jestli delam ja neco spatne.