Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volkswagen na Slovensku přijme 1000 nových pracovníků

redakce AUTO.CZ
Diskuze (44)
Slovenská divize německé automobilky Volkswagen, která je v zemi pod Tatrami největším soukromým zaměstnavatelem, plánuje do konce letošního roku přijmout 1000 nových pracovníků.

Oznámila to firma, která v červnu čelila stávce odborů za vyšší mzdy.

"Najít nové zaměstnance je stále náročnější, a to už bez ohledu na kvalifikaci. Prioritou pro nás zůstává zaměstnávat lidi ze Slovenska. Pokud to situace na slovenském pracovním trhu neumožní, připravujeme sáhnout po pracovní síle za zahraničí," uvedl předseda představenstva společnosti Volkswagen Slovakia Ralf Sacht.

Volkswagen na Slovensku zaměstnává zhruba 12.700 lidí a montuje sportovně-užitková vozidla (SUV) i malé automobily. Bratislavská továrna už loni kvůli nedostatku pracovních sil angažovala 550 pracovníků ze sesterského závodu Audi Hungaria v maďarském Györu.

Zvýšení zaměstnanosti oznámila slovenská divize Volkswagenu v době, kdy nezaměstnanost v zemi klesla na nové minimum 6,7 procenta. Firmy na Slovensku již delší dobu upozorňují na potíže při hledání vhodných zaměstnanců. Svaz slovenského automobilového průmyslu dříve v tomto roce uvedl, že odvětí bude do roku 2020 potřebovat 14.000 nových zaměstnanců.

Zaměstnanci slovenského Volkswagenu v červnu stávkovali za zvýšení mezd. Šest dnů trvající protest ukončili po dohodě odborů s vedením továrny na zvýšení platů celkově zhruba o 14 procent během půldruhého roku.

Průměrný měsíční plat zaměstnanců Volkswagenu na Slovensku včetně bonusů, příplatků a odměn, ale bez výdělku managementu dosáhl ještě před stávkou 1804 eur (47.080 Kč). To je zhruba dvojnásobek průměrné mzdy v zemi. Podle vedení slovenské divize automobilky v regionu střední Evropy jsou nejvyšší platy v rámci koncernu právě na Slovensku.

Slovensko je v přepočtu na obyvatele největším výrobcem automobilů na světě. V zemi mají své továrny tři automobilky, z nichž největší z hlediska počtu vyrobených aut je právě továrna Volkswagenu. K nynějším závodům Volkswagenu, francouzského koncernu PSA a korejské automobilky Kia Motors přibude továrna britské automobilky Jaguar Land Rover, která staví montovnu u Nitry na jihu Slovenska.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (44)
Avatar - speedfred
24. 8. 2017 10:47
Re: Ja som hlavne zvedavý
choď už rovno do domu a žiadne prestupné stanice. Ja som to spravil tak.
V KE to bude asi o troška iných cenách.
24. 8. 2017 10:31
Re: Mzdy vs zaměstnanost
Ne že je potřeba tu fabriku přesunout, ale že je to bez problému možné, protože někteří se bláhově holedbali kterak by to VW nikdy neudělal. Asi se jim rychle donesla informace jak VW "vyřešil" obdobný pokus v závodě ve Valencii a rázem odbory pokorně přistoupili na nabídku VW. VW následně nyní s klidem výrobu rozšiřuje a všichni jsou spokojeni.
24. 8. 2017 10:26
Re: Mzdy vs zaměstnanost
Reakce byla taková že když odbory pochopili že s tím neuspějí, tak přistoupili na dohodu s VW a ten tak v klidu můžou s nějakou vizí přijmout další zaměstnance :yes:
24. 8. 2017 10:24
Re: Mzdy vs zaměstnanost
Nikoliv, nevyjednali žádné peníze na 3 roky ale pouze na 3x půlroční období, tedy o půl roku dále než nabízel VW, přičemž ale přostoupili na nižší procentuální zvýšení v tom posledním.
24. 8. 2017 10:20
Re: Ja som hlavne zvedavý
Mna prave novostavby bytov zaujimaju kedze mame 2 izbovy byt a chce to upgrade. Ultimatny ciel je novy dom, ale pri podmienke, ze ostaneme stale v meste (KE), je to prilis drahe a nechce sa mi uviazat sa hypo na 20 rokov, tak prave zvazujeme vacsi novy byt ako prestupnu stanicu :-)

Ono cena samotneho bytu nie je az tak vysoka, ale ked clovek pripocita aj pivnicu a aspon jednu garaz / parkovanie, tak skonci v rozsahu co som pisal. V Bratislave teda skor na cisle zacinajucom dvojkou :/