Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volkswagen postaví továrnu na baterie ve Valencii, plány má i Stellantis

ČTK
Diskuze (31)

Německá automobilka Volkswagen postaví továrnu na výrobu baterií ve španělské Valencii. Oznámila to v tiskové zprávě.

Dodala, že do výroby baterií ve Španělsku společně s externími dodavateli investuje více než sedm miliard eur (172 miliard Kč). Nový závod by měl zahájit výrobu v roce 2026 a zaměstnat více než 3000 lidí. Podobné plány má v Evropě a Severní Americe i konkurenční automobilka Stellantis.

Video se připravuje ...

Volkswagen, jehož součástí je i Škoda Auto, hodlá v Evropě do konce desetiletí postavit celkem šest továren na výrobu baterií. Výstavbu závodu zvažuje i v České republice. Dosluhující předseda představenstva Škody Auto Thomas Schäfer tento týden v rozhovoru s deníkem Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) uvedl, že chce, aby si Volkswagen pro vybudování továrny Českou republiku vybral. Schäfer převezme od 1. dubna provozní řízení značky VW.

Koncern o výstavbě středoevropské továrny na baterie chtěl mít jasno už na konci loňského roku, rozhodnutí ale odložil zhruba o půl roku. Na posuzování a jednání má vliv i nynější invaze ruských vojsk na Ukrajinu.

Na výstavbě továren na výrobu baterií nyní v rámci přechodu od automobilů se spalovacími motory k elektromobilům pracují automobilky po celém světě. Společnost Automotive Cells Company (ACC) dnes oznámila, že hodlá postavit továrnu na výrobu baterií v Itálii. Podrobnosti o investici neposkytla, podle dřívějších informací je však cílem vyrábět baterie pro více než 2,5 milionu vozů ročně. ACC je společným podnikem automobilek Stellantis a Mercedes-Benz a firmy TotalEnergies.

Jihokorejská společnost LG Energy Solution (LGES) dnes také uvedla, že hodlá investovat 1,5 miliardy dolarů (33,5 miliardy Kč) do vytvoření společného podniku s automobilkou Stellantis na výrobu baterií v Kanadě. LGES podle zdrojů agentury Reuters také zvažuje výstavbu továrny na baterie v Arizoně.

ČTK
Diskuze (31)

Doporučujeme

Avatar - Jerry.Gunman
25. 3. 2022 13:01
Re: Jedno je však isté...
A zase vedle Marmeláde :D
25. 3. 2022 09:12
Přehnané ambice
Počet 6 je přehnaně ambiciózní. Budou rádi pokud seženou práci pro jednu. Nemůžou přece očekávat stejné prodeje jako u ICE pokud jsou ceny u BEV troj a vícenásobné a dále se zvyšují. I firmy si rozmyslí jak velkou flotilu vlastně potřebují. A to i s ohledem na výhody home office a nastávající gigantické krize, která uvrhne svět do bídy na dlouhá léta.
25. 3. 2022 08:19
Re: Jedno je však isté...
Ale môže to byť aj hláska z vriec piesku na streche paneláku, kostolná veža... ;-)
Avatar - Jerry.Gunman
25. 3. 2022 07:13
Re: Jedno je však isté...
Sedmiletej Džeme,
Často se ti stává, že se ve svých předpokladech takto fatálně mýlíš? :D
Avatar - Jerry.Gunman
25. 3. 2022 07:11
Re: Jedno je však isté...
To JE ale hloupost, co jsi napsal, viď? ;-) ;-)