Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volkswagen se dohodl s čínským SAIC na společném vývoji hybridů a elektroaut

David Bureš
Diskuze (1)
Německá automobilka chce na čínský trh mimo jiné uvést elektrickou verzi sedanu Lavida.

Prodeje elektromobilů a plug-in hybridů v posledních letech postupně rostou, a to i na čínském trhu. Z toho důvodu se Volkswagen rozhodl rozšířit spolupráci s jedním ze svých partnerů z nejlidnatější země světa, automobilkou SAIC. Podepsaná dohoda se týká právě vozů s úsporným pohonem.

Dohoda počítá s lokálním vývojem a výrobou elektromobilů a plug-in hybridů. V následujících čtyřech letech chce Volkswagen začít v Číně vyrábět více než 15 modelů, které budou mít elektrický, nebo plug-in hybridní pohon.

Jednou z novinek bude elektromobil odvozený od modelu Lavida, který se do čtyř let začne vyrábět v továrně Anting nedaleko Šanghaje. Kompaktní sedan patří mezi nejprodávanější osobní auta na čínském trhu. Ve stejném závodě jako elektrická Lavida se v příštím roce začne vyrábět také nový model nižší střední třídy.

Díky důrazu na elektromobily a plug-in hybridy Volkswagen rozšíří záběr čínského vývojového centra. To se rovněž zaměří na vývoj palivových článků, které v budoucnu mohou v automobilovém průmyslu hrát důležitou roli.

Podepsaná dohoda počítá s investicí ve výši 22 miliard eur (605 miliard korun). Tyto prostředky chtějí Volkswagen a jeho čínští partneři použít na financování vývoje nových aut a rozšíření továrny Anting.

Klíčový dokument podepsali šéf čínské divize Volkswagen Group Jochem Heizmann a prezident SAIC Čchen Č'-sin, za přítomnosti šanghajského tajemníka komunistické strany Chana Čenga, předsedy představenstva automobilky SAIC Čchena Chunga a šéfa VW Group Martina Winterkorna.

David Bureš
Diskuze (1)
Avatar - Ozzman
4. 6. 2015 11:56
Nové CC
Nepřijde vám to tak? Líbí se mi tenhle směr VW :-)