Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volkswagen Taigo na prvních skicách. Brazilské SUV kupé se v Evropě začne prodávat ještě letos

David Bureš
Diskuze (1)

Na jihoamerický trh loni uvedený Volkswagen Nivus se bude prodávat také v Evropě. U nás však ponese jméno Taigo.

Volkswagen bude další značkou, která v segmentu B nabídne na evropských trzích hned dvojici SUV. Po boku modelu T-Cross se od letošního roku bude prodávat také městský crossover Taigo. Zatím se prezentuje na prvních zveřejněných skicách.

Příchod nového SUV-kupé není velkým překvapením. Automobilka o něm hovořila již loni, když na jihoamerických trzích začala prodávat model Nivus. Už tehdy přiznala, že se vůz bude od roku 2021 prodávat i v Evropě. Nyní svůj slib plní, jen se derivát pro Evropu bude jmenovat jinak. Jméno Taigo má vůz více sbližovat s ostatními SUV značky, jejichž jména rovněž začínají na písmeno T - T-Cross, T-Roc, Tiguan, Touareg.

Až nyní pak Volkswagen potvrdil, že k představení modelu Taigo dojde během léta. Do prodeje pak novinka v nabídce wolfsburské značky vstoupí na konci roku 2021. O výrobu se postará španělský závod Volkswagen Navarra v Pamploně, kde se Taigo bude vyrábět po boku hatchbacku Polo. Pro Jižní Ameriku tamější Nivus vzniká v Brazílii.

Právě s aktuálním Polem bude Taigo sdílet platformu, v podobě architektury MQB A0 pro vozidla segmentu B. To znamená pohon výhradně předních kol, který je u takto malých SUV dnes už obvyklý. Nabídka motorů je zatím neznámá, v Jižní Americe se ale Nivus prodává výhradně s benzinovým tříválcem 1.0 TSI.

Video se připravuje ...

Nivus je přitom unikátní tím, že jde o vůbec první dílo značky vyvinuté jihoamerickou divizí Volkswagenu i pro Evropu. Vývoj navíc probíhal v digitálním prostředí, což jej zrychlilo a zlevnilo. Zveřejněné skici pak naznačují, že hlavní změnou Taiga oproti Nivusu bude jeho jméno. odliší se ale zřejmě i grafika světel, která podle zveřejněných skic budou protažena do středu přídě i zádě.

Volkswagen přitom nebude jedinou značkou, která chce v populárním segmentu malých SUV oslovit zákazníky vícero modely. Dvě SUV v segmentu B už nabízí konkurenční Opel - spíše rodinný a cenově dostupný Crossland vedle stylové Mokky. Podobně se odliší i obdobně velké modely Hyundai, Kona a připravovaný Bayon. Ford pak nějakou dobu bok po boku nabízel SUV EcoSport a crossover Puma.

David Bureš
Diskuze (1)

Doporučujeme

30. 3. 2021 15:34
prej krize
Kulovy. Biznis jede dal!