Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

VW Nivus už sjíždí z výrobní linky. Do Evropy brazilské SUV kupé zamíří v roce 2021

David Bureš
Diskuze (1)

Nivus je nové malé SUV kupé značky Volkswagen vyvinuté v Brazílii pro celý svět. V Jižní Americe se už začíná vyrábět, v Evropě si ale na něj ještě počkáme.

Volkswagen spouští sériovou výrobu modelu Nivus. Začíná se vyrábět v brazilském závodě Anchieta, což by pro našince nebylo tak zajímavé, pokud by se Nivus nepodíval i do Evropy. Už příští rok se totiž tohle malé SUV kupé vyvinuté v Brazílii začne prodávat také na starém kontinentu.

Nivus je tak první model Volkswagenu vyvinutý brazilskou centrálou značky pro celý svět. To však není jediný primát, malé SUV kupé bylo vyvíjeno výhradně v digitálním prostředí. V celém procesu výroby tak nebyl potřeba reálný prototyp, designérský i konstruktérský tým se spoléhal výhradně na virtuální prostředí, rozšířenou realitu nebo počítačové simulace.

Video se připravuje ...

Automobilka tímto způsobem zkrátila vývoj auta o deset měsíců. Navíc tímto způsobem výrazně ušetřila.

Přípravu tohoto vozu Volkswagen poprvé oficiálně přiznal teprve loni na podzim. Do prodeje vůz vstoupí už za pár týdnů. Nejprve bude prodej spuštěn v Brazílii, ještě před koncem roku bude následovat také Argentina, v roce 2021 pak i další jihoamerické trhy. Do Evropy Nivus zavítá v druhé polovině příštího roku.

Na starý kontinent se však vůz nebude dovážet z Brazílie. Evropská specifikace totiž bude vznikat ve španělské Pamploně, po boku technicky spřízněných modelů Polo a T-Cross. S nimi totiž Nivus sdílí svoji platformu MQB A0 primárně určenou pro vozidla segmentu B.

Volkswagen Nivus je 4.266 mm dlouhým a 1.493 mm vysokým SUV kupé, je tudíž o 158 mm delší a 66 mm nižší než T-Cross. Rozvor 2.566 mm je sdílený s hatchbackem Polo. V Brazílii se vůz prodává s jediným motorem, přeplňovaným zážehovým tříválcem 1.0 TSI (94 kW), zkombinovaný výhradně se šestistupňovým automatem. Motor je schopný spalovat etanol, který je v Brazílii oblíbeným palivem. V Evropě ale očekávejme bohatší nabídku, navíc se hovoří o jiném jméně. S odkazem na názvy ostatních SUV značky se spekuluje o pojmenování T-Coupé nebo T-Sport, které má Volkswagen registrované.

David Bureš
Diskuze (1)

Doporučujeme