Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volkswagen ukončil výrobu Golfu pro USA, zůstanou už jen ostré verze

Ondřej Mára
Diskuze (10)

Tradiční modely VW Golf, jejichž výroba probíhala v Mexiku, nahradí ostrý Golf GTI a Golf R osmé generace.

Spekulace o ukončení prodeje tradičního modelu VW Golf na americkém trhu se objevují prakticky již od roku 2019, automobilka je však dlouho nechávala bez komentáře. Nyní však potvrdila, že již před týdnem ukončila výrobu modelu Golf pro americký trh, která probíhala v mexickém závodu Puebla.

Rok 2021 tak znamená konec poměrně dlouhé historie, první Volkswagen Golf se totiž na americkém trhu objevil již v prosinci roku 1974. Přesto se Američané neloučí s praktickým hatchbackem úplně. Tradiční Golf sedmé generace totiž v USA nahradí ostré verze Golf GTI a Golf R generace osmé – a to od modelového roku 2022.

Automobilka zatím nezmiňovala žádné bližší změny, které by měly provázet uvedení ostrých hatchbacků na americký trh. Je však celkem pravděpodobné, že se s ohledem na jinou silniční legislativu bude upravovat vzhled či výbava. A úpravou by mohlo projít i naladění motorů.

Za 46 let od uvedení modelu VW Golf na americké trhy si německá automobilka připsala v zámoří kolo 2,5 milionu prodaných kusů. Až do příchodu druhé generace (v roce 1985) byl přitom evropský Golf známý v zámoří jako VW Rabbit. Název se pak ještě na chvíli vrátil s generací pátou.

Ondřej Mára
Diskuze (10)

Doporučujeme

Avatar - white label
24. 1. 2021 00:21
Re: Není
Není zač, díky...
Avatar - twistedTSD
23. 1. 2021 21:04
Re: Není
Že s ním ztrácíš čas... ale za tu tabulku díky.
Avatar - white label
23. 1. 2021 00:09
Re: Není
Nejsi schopen přečíst a pochopit ani polopaticky napsanou reakci, ale ty blb nejsi...
Článek je o Golfu - výhradně kompaktním hatchbacku! na US trhu. A ty jsi nepsal jen o Golfu, ale taky o Civicu a Corolle s jejichž celkovými (sedan +hb) prodeji si srovnával prodeje Golfu (hb) na US trhu.
Corolla je v USA primárně sedan, na amerických stránkách není žádná Corolla sedan, je tam jen Corolla (automaticky sedan) a Corolla hatchback. Corolla (sedan) se tam nabízí v devíti verzích, ale Corolla hatchback jen ve třech. Je to proto, že prodeje Corolly hatchback jsou nesrovnatelně nižší, než u Corolly (sedan).
Takže přímým konkurentem Golfu je tam Corolla hatchback, a přímým konkurentem klasické Corolly (sedan) je pro změnu Jetta (sedan).
Mimochodem v r. 2019 byla byla Jetta na tamním trhu v prodejích mezi kompakty na 5. místě, kdežto Golf až na místě 11, což by bylo tady v Evropě něco nepředstavitelného. Prostě obecně platí, že kompaktní hb není pro US trh zdaleka tak zajímavý produkt, jako kompaktní sedan.

Tady jsou dílčí prodeje z r. 2019, kde je Corolla rozdělena na sedan a hb zvášť. Prodeje Corolly hb nedělají ani 13% z celkových prodejů Corolly, a to přitom v předchozím roce (světle modrá) byl poměr ještě více v neprospěch hb. V roce 2019 jsou prodeje Golfu téměř na úrovni Corolly hb (rozdíl pouhých 365 kusů) a ještě v roce 2018 se tam Golf prodával výrazně lépe, než Corolla hb.
https://carsalesbase.com/…019-q2-compacts/
Avatar - Blue Sun
22. 1. 2021 19:51
Re: Není
Článek je o Golfu, píšu o Golfu. Nikdo neřekl nic o Jettě. Proč ji tedy podsouváš? Potřebuješ být blb?
22. 1. 2021 19:20
Re: Tak za ty ceny
Takže jenom plk bez zdůvodněn? Čekal jsem opravdu nějaké rozuzlení.....