Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volkswagen Up! Turbo: Beránek míří vzhůru, změní se ve vlka

Aleš Dragoun
Diskuze (2)
Volkswagen se chce stát výhledově světovou automobilovou jedničkou a proto rozhodně nehodlá usnout na vavřínech. Věnuje se i doplnění své nejmenší řady.

Novinkou pro květen 2015 bude ostrá verze mini Up!. Konečně! Už před více jek třemi lety, konkrétně na IAA 2011 ve Frankfurtu nad Mohanem totiž Volkswagen představil kromě dalších čtyř různých konceptů (třeba plážové buggy nebo modrého vozu od Giugiara) na základě svého nejmenšího modelu ještě bílý třídveřový prototyp GT Up!. Název Gran Turismo zvolil sice trochu troufalý, ale na druhou stranu, proč ne? Novinku na trhu bylo nutné řádně propagovat!

Sliboval sice produkční verzi už na rok 2013, ale na tu nakonec nedošlo, jedinou variantou z IAA 2011, kterou lze koupit, je oplastovaný Cross Up! se zvýšenou světlostí. Potentní mrňous se přitom chlubil stokoňovým (74 kW) motorem a hmotností kolem 900 kg, žádné další technické údaje tehdy zveřejněny nebyly.

Na hot-hatch v kapesním vydání se dostalo až nyní... Jistotou je taktéž svalnaté jméno Up! Turbo, nabroušený prcek se v sérii pochlubí přímovstřikovým motorem řady EA211 z modernizovaného Pola. Jistě, jedná se o celohliníkový zážehový litrový tříválec TSI, tedy přeplňovaný turbodmychadlem. Jeho výkon se má opět pohybovat na stejné hranici, tedy zhruba kolem 75 kW. Známe jej i s větším stádem pod kapotou, ale miniautu bude určitě stačit. Točivý moment přenáší manuální pětistupňová převodovka dopředu. Jenže, celá věc má jeden háček. Respektive hned několik. Report o novince přinesla brazilská média, konkrétně server car.blog.br. Ten spekuluje dokonce o šestce v rychlostní skříni, GT Up! Ji koneckonců měl.

Tušíte zradu? Správně! Onen tříválec totiž vzniká lokálně ve městě Sao Carlos a umí spalovat kromě benzinu i v zemi kávy, samby a fotbalu tolik oblíbený bioethanol z cukrové třtiny, hodnota odhadovaného výkonu je právě při provozu na toto palivo. To znamená bohužel jedno jediné: ve městech i mimo ně můžou sportovat od letošního jara zatím jen Brazilci, v Evropě se prcka s napumpovaným srdíčkem segmentu A nejspíš nedočkáme. A pochopitelně ani celé auto nevzniká ve slovenské metropoli, nýbrž za Atlantikem v Jižní Americe, konkrétně v Taubaté. Individuální import nepřipadá v úvahu, tamní vozy nesplňují naše přísné předpisy.

Většina lidí už zapomněla, že Volkswagen něco podobného nabízel už v minulosti. Pamatujete se na Lupo GTI (lupo je italsky vlk) se čtyřventilovou benzinovou šestnáctistovkou o výkonu 92 kW? Přeplňovaný Up! by mohl být jeho pokračovatelem. Třeba nám však Wolfsburg nakonec udělá radost, musíme vydržet alespoň do Ženevy...

Aleš Dragoun
Diskuze (2)
Avatar - pumpkin
5. 1. 2015 17:27
viac verzií
Up! má tak jednoduchý (alebo čistý, aby to neznelo hanlivo) dizajn, že mu sekne hocijaká verzia. Ja by som na cestách uvítal čo najviac derivátov, tak ako nám to ukázali na konceptoch. :yes:
5. 1. 2015 12:03
Up Turbo
Já četl,že tam má být 1.0 TSI 81 KW 6.st. manuál.0-100 km/h 9.4 s a maximálka 199 km/h.Výroba údajně od května 2015.