Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo Buses odhaluje nový patrový autobus 9700 DD pro Evropu

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)

Společnost Volvo Buses představuje nový patrový autobus pro dálkovou dopravu. Novinka má být na evropský trh uvedena v roce 2020.

Společnost Volvo Buses již na podzim roku 2019 oficiálně potvrdila, že připravuje představení nového patrového autobusů pro dálkovou dopravu. Novinka s označením 9700 DD je výsledkem spolupráce s finskou karosárnou Carrus Delta OY a řadí se po bok aktuálním modelům 9700 a 9900.

„S představením modelu 9700 DD se dostáváme na další úroveň a zákazníkům nabídneme komplexní řadu zájezdových autobusů v několika různých verzích, z nichž si mohou vybrat. Již nyní naši zákazníci projevují velký zájem o připravovaný autobus 9700 DD, což dokazuje, nový model je pro ně atraktivní,“ uvedl Niklas Orre, viceprezident pro prodej, Business Region Europe ve Volvo Buses na podzim roku 2019.

Volvo Buses nabídne nový patrový autobus 9700 DD v různých provedeních s celkovou délkou 13,0 až 14,8 m a celkovou výškou 4,24 m. Pohonnou jednotkou je 11litrový vznětový šestiválec Volvo D11K460 s nejvyšším výkonem 338 kW (460 k), který je certifikován pro provoz na bionaftu HVO a B100.

Novinka pro dálkovou dopravu může nabídnout ve svém interiéru až 96 sedadel pro cestující. Samozřejmostí je výkonná klimatizace a k dispozici je výběr z široké palety multimediálních systémů a jejich konfigurací. Prostor pro řidiče je podle materiálů Volvo Buses vyvýšený, aby poskytoval co nejlepší výhled z vozidla.

Pro zvýšení bezpečnosti provozu je nový model 9700 DD vybaven několika aktivními bezpečnostními systémy, jako jsou elektronicky řízené brzdy, elektronický stabilizační systém a protiprokluzový systém. Řidič má dále k dispozici i systémy Driver Alert Support, Lane Keeping Assistance a Collision Warning s Emergency Braking.

„S Volvo 9700 DD můžeme nyní našim zákazníkům nabídnout komplexní řadu turistických a expresních autobusů s prémiovými funkcemi. Sektor expresních autobusů v severském regionu rychle roste a pro řadu dopravců je model 9700 DD splněním požadavku na vozidlo s větší kapacitou a produktivitou,“ říká Niklas Orre a dodává: „Autokar jezdí stabilně a bezpečně díky kombinaci vylepšeného odpružení a tlumení spojeného s ultra lehkou karoserií. To spolu s designem vozidla přispívá k úspoře paliva.“

Zdroj: AB Volvo

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)

Doporučujeme

Avatar - jozephko
27. 2. 2020 16:39
Odkedy môžu byť autobusy výšku viac ako 4 metre?
Volvo píše o výške autobusu 4,24 m. Pokiaľ viem, tak štandardné vozidlá sú limitované výškou 4 metre. Vyššie vozidlá môžu jazdiť len so špeciálnym povolením a doprovodom...