Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo Buses odhaluje novou generaci autobusů pro dálkovou dopravu

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Společnost Volvo Buses nabízí první ochutnávku nové generace autobusů pro dálkovou dopravu. Novinka na trh zamíří v luxusních provedeních s označením 9900 a univerzálních verzích 9700.

Společnost Volvo Buses představuje svou novou generaci autobusů pro dálkovou dopravu jako významný krok ve své historii. Prozatím vyzdvihuje především jejich design spolu s komfortem a bezpečím, které nabídnou cestujícím.

Novou generaci autobusů s označením 9900 a 9700 spojuje jejich konstrukce, technika i již zmiňovaný design. Přední partie obou modelový řad mají téměř identické provedení, ale v oblasti boků je již jasně viditelný rozdíl.

Volvo Buses 9900 nové generace bude lehce identifikovatelný díky dvojici stříbrných lišt umístěných šikmo pod linií bočních oken, zatímco autobusy nové generace řady 9700 tyto lišty nemají a spodní linii bočních oken mají rovnou.

Podle v současnosti dostupných informací se může nová generace autobusů oproti svým předchůdcům pochlubit o 120 mm vyšší celkovou výškou, z níž profitují především prostory pro zavazadla, zatímco sedadla cestujících jsou usazena o něco výš.

Velký důraz byl při vývoji kladen na aerodynamické vlastnosti autobusů a zároveň snížení jejich hmotnosti při zachování, resp. zvýšení tuhosti jejich karoserií. Díky použití lehkých materiálů mají mít nové autobusy oproti svým předchůdcům zhruba o 350 kg nižší hmotnost. V případě vozidel řady 9700 má stát jejich aerodynamika a nižší hmotnost za snížení spotřeby paliva o 4 % ve srovnání s předchozí generací.

Novou generaci autobusů řad 9900 a 9700 budou pohanět prozatím blíže nespecifikované motory Volvo o objemu 11 litrů ve spojení s převodovkou I-Shift. Samozřejmostí bude výbava řadou asistenčních systémů, z nichž Volvo Buses zmiňuje sledování únavy řidiče.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)