Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo chce vyhrát Švédský šampionát cestovních vozů s E85

Dan Vořechovský
Diskuze (3)
Švédské Volvo jako jeden z lídrů ve vývoji ekologicky šetrných technologií chce příští rok nasadit závodní stroje spalující směs benzinu a etanolu.

Volvo v cestě za vítězstvím ve Švédském šampionátu cestovních vozů zvolilo strategii v pravdě netradiční. V příštím ročníku totiž budou závodní vozy Volvo upraveny na spalování bioethanolu. Podle prezidenta švédského Volva, Thomase Anderssona, je to přesně v souladu se strategií firmy a společnosti to poskytuje možnost zapojení do vývoje ekologičtějších motorů v motoristickém sportu. Použití paliva šetrného k životnímu prostředí představuje nejvýznamnější změnu v chodu nového týmu pro příští sezonu.

V roce 2007 bude švédský šampionát jediným evropským podnikem cestovních vozů, kde bude bioethanol používán. Cílem je, aby bylo toto palivo v budoucnu standardní pohonnou látkou v této sérii. Příští rok bude povoleno i nadále používat jako palivo benzin. Využití paliva se zhostilo prostřednictvím svého týmu Polestar Racing Volvo i proto, že je vývojovým partnerem Švédského šampionáru cestovních vozů. Není to přitom poprvé, kdy je Volvo v motoristickém sportu průkopníkem ekologických řešení. Volvo použilo v roce 1994 jako první v Britském šampionátu cestovních vozů katalyzátor. Příští rok byl již katalyzátor povinnou součástí vozů soutěžících v této sérii.

Volvo se švédského šampionátu účastní nepřetržitě už 11 let a příští rok by chtělo získat celkové prvenství. Model závodního vozu pro příští sezonu spalující bioethanol bude k vidění na švédské motoristické výstavě v Älvsjö ve dnech 24. - 26. listopadu 2006.

Dan Vořechovský
Diskuze (3)
25. 11. 2006 20:37
chybí maják
Herzberger s Bonratem jezdí za stejnou stáj :-)