Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo S40 Road Trip: velká nádrž místo kufru

Libor Zezulka
Diskuze (23)
Už vás nebaví neustálé návštěvy čerpací stanice? Hledáte auto, které místo obrovského zavazadlového prostoru disponuje dlouhým dojezdem. Máte ho mít.

Automobil je komplikovaný stroj se spoustou součástek soustředěných na malém prostoru. Je proto logické, že malinké autíčko má malinký kufr. Mnoho zákazníků přesto v skrytu duše doufá, že se stane zázrak a oni si nové mini mega auto odvezou domů. Zázraky se sice dějí, ale tohle prostě nejde. Ale nejde, mávne rukou manažer. Když se chce, všechno jde. Původně malinký automobil se proto nafoukne a rázem se může vychloubat větším vnitřním a zavazadlovým prostorem.

Jeho větší bráška si to ovšem nechce nechat líbit, a proto si při nejbližší možné příležitosti vydupe také větší zavazadlový prostor. Hlava početné rodiny zajásá a už se vidí, jak do obrovského zavazadelníku souká kočárek. Potom se ale vydá se svým prostorným miláčkem na služební cestu a nestačí se divit. Ručička palivoměru klesá závratným tempem a nadšená hlava rodiny začíná uvažovat, zda není lepší oželet padesát litrů objemu své jeskyně výměnou za větší palivovou nádrž.

Znáte ten problém? Také nepotřebujete 560 litrů objemu v základním uspořádání a raději byste si vychutnávali extrémně dlouhý dojezd? Pokud jste odpověděli kladně, můžete zajásat. Volvo si totiž uvědomilo dlouholetý omyl a začalo v tichosti připravovat invazi nových modelů s obrovskou palivovou nádrží. Vůbec prvním automobilem, který místo „bezedného“ prostoru za zadními sedadly nabídne obrovskou palivovou nádrž, bude na doporučení výzkumné agentury Svenson & Viking Volvo S40.

Palivová nádrž S40 se zvětší ze současných 62 litrů u benzínového motoru a 55 litrů u naftového motoru na závratných 150 litrů u benzínového a 130 u naftového motoru. To znamená, že Volvo S40 urazí na jedno natankování s motorem 2.4 l (103 kW) při průměrné spotřebě 8,4 litrů cca 1800 kilometrů a s motorem 2.0D při průměrné spotřebě 5,6 l fantastických 2300 kilometrů. Speciální edice Volva S40 označená Road Trip přibude v nabídce od července tohoto roku.

Cena zatím není stanovena, ale podle našich informací se zvýší pouze nepatrně. Daní za velkou nádrž bude totiž zmenšený zavazadlový prostor. Pro obzvlášť náročné zákazníky nachystalo Volvo i speciální paket „Mega Pack“, který obsahuje druhou přídavnou nádrž s objemem 90 litrů. Model S40 bude následovat speciální edice velkého SUV XC-90 Sahara Pack s 300 litrovou nádrží. Díky tomu překoná XC-90 Saharskou poušť na pouhá dvě natankování. Snad se přístupem Volva inspirují i ostatní automobilky. Jen si představte Volkswagen Lupo se 150 litrovou nádrží. Jedno tankování = jeden rok provozu.

Mimochodem, hezký první duben.

Libor Zezulka
Diskuze (23)