Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo Trucks: Nižší emise a náklady na provoz

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Nový typ soupravy pro svážení dřeva dokáže snížit emise oxidu uhličitého o více než 20 %.

Velkou výzvou pro těžbu dřeva je snížení emisí skleníkových plynů. Jen v samotném Švédsku se každý rok po cestách převeze 70 milionů krychlových metrů dřeva.

Jedno z možných řešení bylo zdůrazněno v rámci projektu One More Pile (ETT), na němž spolupracuje společnost Volvo Trucks. Tento projekt zahrnuje praktické zkoušky delších souprav pro svážení dřeva, které jsou schopny převážet náklady s vyšší hmotností než dosud používané soupravy.

Výsledky průběžné zprávy, zveřejněné v polovině projektu, potvrzují původní očekávání: doprava využívající soupravu One More Pile umožňuje snížení emisí oxidu uhličitého ve srovnání s konvenční soupravou pro svážení dřeva o 20 % a podobně se snižují i ostatní emise.

Testy také prokazují, že souprava One More Pile nejen vyhovuje ekologickým předpisům, ale je také bezpečná na silnicích a její provoz je ziskovější. Po stránce stability, brzdicího výkonu a schopnosti bezpečně dovézt náklad na místo určení se nijak neliší od současných souprav pro svážení dřeva.

Souprava One More Pile je 30 metrů dlouhá s nosností 65 tun vytěženého dřeva. V současné době je celková délka souprav pro svážení dřeva v EU omezena na 18,75 metru (s výjimkou Švédska a Finska, kde smějí být soupravy až 24 metrů dlouhé). Maximální celková hmotnost soupravy je dnes 40 až 44 tun.

Praktické zkoušky soupravy One More Pile byly zahájeny v lednu 2009. Dodnes najezdila už 525.000 kilometrů a přepravila více než 100.000 tun vytěženého dřeva mezi severošvédskými městy Överkalix aPiteå.

Je ještě nutné provést řadu dalších testů. Mezi jinými se také plánuje zařadit testy a zkušební vozidla do podmínek každodenního provozu i v jiných oblastech Švédska.

Tyto výsledky byly prezentovány 13. ledna na konferenci Nordic Transport Forum, výroční konferenci dopravního sektoru severských zemí.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)