Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo Trucks snižuje spotřebu paliva modernizací motorů i softwaru

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)

Společnost Volvo Trucks si pro svá nákladní vozidla, která míří na trhy s emisními normami na úrovni Euro 3, Euro 4, Euro 5 a EEV připravila novinky, jejichž cílem je snížení spotřeby paliva.

Společnost Volvo Trucks prakticky neustále pracuje na zvyšování hospodárnosti provozu svých užitkových vozidel a to nejen v případě nejnovějších modelů pro trhy s nejpřísnějšími emisními normami, ale rovněž i u vozů splňujících méně náročné emisní normy.

Hlavní novinkou pro snížení spotřeby paliva u vozidel, mířících na trhy s emisními normami na úrovni Euro 3, Euro 4, Euro 5 a EEV je nová funkce, která je pojmenována Volvo Torque Assist. Tato funkce má přispět k úspornější jízdě v místech, kde nemůže být na delších trasách využíván tempomat.

Volvo Torque Assist je podle materiálů společnosti Volvo Trucks navržen tak, aby přispěl k úspornější jízdě prostřednictvím automatického přizpůsobení točivého momentu topografii trasy, po níž se vozidlo pohybuje v závislosti na stoupáních, klesání a změnách rychlosti jízdy.

Další novinky pro snížení spotřeby paliva představují mimo jiné změny ve vstřikování paliva a nastavení reakce pedálu akcelerátoru na sešlápnutí. Cílem těchto úprav je plynulejší točivý moment, který se pozitivně projeví na spotřebě paliva. Spolu s novou funkcí Volvo Torque Assist mohou tyto změny přispět ke snížení spotřeby paliva až o tři procenta.

Společnost Volvo Trucks se při snaze o nižší spotřebu vozidel s emisními normami na úrovni Euro 3, Euro 4, Euro 5 a EEV zaměřila i na motor D13 a provedla u něj podobné změny jako u jeho provedení splňujícího emisní normu Euro 6 D. Tyto úpravy zaměřené na snížení vnitřního tření za pomoci nových vložek válců a dalších změn mají přinést snížení spotřeby paliva kolem jednoho procenta v závislosti na zkušenostech řidiče a provozních podmínkách.

Zdroj: AB Volvo

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)

Doporučujeme