Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo uvádí novou generaci XC60 jako luxusní SUV (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (42)
Volvo nás před Ženevou napínalo ohledně vzhledu druhé generace XC60 a nyní je představuje v celé jeho kráse. Novinka opět posouvá bezpečnost i styl typický pro švédskou značku na novou úroveň.

Volvo novou generaci modelu XC60 nahradí jeho původní provedení, které se po devíti letech od svého uvedení na trh stalo v Evropě nejlépe prodávaným středně velkým prémiovým SUV, přičemž se ho po celém světě prodal téměř milion vozů. V současné době má model XC60 přibližně 30% podíl na globálním prodeji.

Thorovo kladivo v malém, tak by se dal charakterizovat vzhled druhé generace menšího SUV švédské značky. Volvo si s námi marketingově hrálo a nabídlo nám v minulých dnech pohledy na hlavní i koncová světla a siluetu skrytou pod plachtou. Nyní se můžeme podívat na celé auto opravdu ze všech stran.

Příď musí respektovat předpisy na ochranu chodců. Poměrně mohutnou masku už jme zčásti viděli, ale právě z bočního pohledu a profilu působí až sportovně. Stejně jako spodní hrana bočních oken, která se zvedá až v oblasti C-sloupku.

Vzhled je určitě povědomý, řada prvků charakterizovala už větší XC90. Také rozsvícené diody mají téměř totožný tvar i vzor. Vedle samotného designu navazuje novinka na větší „devadesátkovou“ řadu i využitím modulární platformy SPA.

Při uvedení na trh bude nové Volvo XC60 podle aktuálních informací přímo z automobilky dostupné s naftovým motorem D4 disponujícím výkonem 140 kW (190 k) a taktéž s naftovým agregátem D5 s technologií PowerPulse a výkonem 173 kW (235 k).

Zájemce o benzinové motory uspokojí dvoulitrový čtyřválec T5 o výkonu 187 kW (254 k) a agregát T6 přeplňovaný kompresorem a turbodmychadlem, který nabízí 235 kW (320 k) a má maximální točivý moment 400 Nm

Nejvyšší motorizací určenou pro nové Volvo XC60 je cenami ověnčený plug-in hybridní systém T8 Twin Engine, který se může pochlubit výkonem 300 kW (407 k) a zrychlením z 0 na 100 km/h během 5,3 vteřiny.

Volvo XC60 je samozřejmě věrné tradicím své značky a má představovat jeden z nejbezpečnějších vozů na trhu. Průkopnický systém City Safety byl proto nyní rozšířen o funkci asistentu řízení. Ten je i součástí systému ochrany před srážkou s protijedoucím vozidlem ve vedlejším pruhu, jejímž smyslem je předejít čelní srážce s protijedoucími vozidly, a informačního systému monitorujícího mrtvý úhel, kterému tato funkce pomáhá snížit riziko kolize při změně jízdního pruhu.

Pro nové Volvo XC60 bude na přání k dispozici i asistent pro jízdu v kolonách a semiautonomní řízení Pilot Assist II. generace, které se při jízdě rychlostí do 130 km/h postará o řízení, akceleraci a brzdění.

Komfort na palubě pomůže zajistit mimo jiné i nová čtyřzónová klimatizace se systémem CleanZone, která očistí vzduch nasávaný zvenčí od škodlivých látek a částeček, takže si posádka ve voze může vychutnávat svěží skandinávský vzduch.

Informační systém řidiče a rozhraní pro online služby společnosti Volvo Cars s názvem Sensus a aplikace Volvo On Call (v ČR zatím není k dispozici) se dočkaly grafické aktualizace, díky níž se s nimi lépe pracuje. Stejně jako u modelů řady 90 je k dispozici také funkce integrace chytrého telefonu s rozhraním Apple CarPlay i Android Auto.

Zahájení výroby Volva XC60 ve švédské továrně Torslanda plánuje automobilka Volvo na polovinu letošního dubna. Ceny prozatím nejsou k dispozici.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (42)
Avatar - salamoon
8. 3. 2017 18:56
nie
exterier je fajn, velmi pomaha krasna modra metaliza a 22! disky.....
...ale ten interier, konkretnejsie leskla cierna na vsetkych ovladacoch a iba tabletove ovladanie.... :no: nikdy! by som si take auto nekupil, nech je akokolvek dobre...

xc60 by mala byt lahsia ako xc90 a tak tie stvrovalce nebudu tak namahane, a snad aj dlhsie vydrzia...
Avatar - praděda7
8. 3. 2017 15:19
Re: Pokuty a škodu
Tož bacha! Autonomní řízení je přesně to co stojí v názvu...autonomní. Což značí, že kontrolu všech funkcí pohybujícího se vozidla přebírá elektronika a tudíž je zodpovědna i za případnou nehodu. Samozřejmě že bude k dispozici záznam z černé skříňky potvrzující, že vozidlo bylo v době nehody řízeno autonomně. To samé bude platit v případě dopravních přestupků. Právě takové legální věci budou muset být plně vyřešeny, než se autonomní vozy objeví na silnicích.
8. 3. 2017 09:54
Re: Homosexuálové v reklamě?
Oops - takze nejen chlupate feministky

Zase je pan dobrym pripadem genderove vyvazenosti - pitomci se najdou na obou stranach !

Avatar - Blue Sun
8. 3. 2017 08:52
Re: Homosexuálové v reklamě?
Jo, blahobyt je svinstvo...
Kdyby pan Matt měl makat denně dvanáct hodin ve fabrice, na podobné kraviny by neměl ani pomyšlení. Zjevně je to ale jen pijavice, která sosá peníze za nic.
Avatar - _Karel_
8. 3. 2017 08:47
Re: Homosexuálové v reklamě?
"Matt O'Connor z organizace Fathers 4 Justice, jež hájí rovná práva rodičů, slova na etiketě označil za nepřijatelný projev sexismu. Podle něj má řetězec použít slova "mámy a tátové", případně "rodiče". O'Connor má ale výhrady i vůči názvu společnosti Mothercare, která se specializuje na těhotenské výrobky a dětské zboží. "A kde je Fathercare?" ptá se aktivista."

I.diot to je, feministka si ne. Doufám, že brzy budou tihle inteligenti demonstrovat, že chtějí taky rodit, a že by ženský měly pracovat taky v dolech.