Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo V40: Oficiální informace, fotografie i video

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (23)
Na sérii úniků fotografií zareagovala švédská automobilka zveřejněním prvních údajů o technice, které doplňuje sada fotografií a video.

V případě designu exteriéru již Volvo V40 není několik dní žádným překvapením a zcela podle očekávání pokračuje v trendu nastoleném novou generací modelu V60.

Podobná situace je i ohledně interiéru. Ten navazuje na dosavadní modely a pokračuje v dalším rozvíjení linií známých z V60. Na rozdíl od něj má na středové konzole namísto rušivě rozmístěných výdechů ventilace opět dva vedle sebe.

Hlavní změnu oproti dosavadním zvyklostem v interiérech švédských vozů představuje přístrojový štít s centrálně umístněným kruhovým ukazatelem, po jehož stranách jsou displeje. Řešení, které má představovat další krok směrem k mladším zákazníkům.

Volvo model V40 i přes jeho označení, které jej podle dosavadních zvyklostí řadí mezi kombíky, uvádí jako prémiový hatchback. Jeho hlavními konkurenty se stanou nové generace německé trojice Audi A3, BMW řady 1 a Mercedes-Benz třídy A. O svůj díl na trhu se švédská novinka popere ale i s Lexusem CT 200h.

I přes původní prohlášení automobilky Volvo, že s pětiválcovými a šestiválcovými jednotkami do budoucna nepočítá, se vrcholnou motorizací stane přeplňovaný zážehový pětiválec T5. Švédská automobilka již oficiálně potvrdila, že v modelu V40 nabídne výkon 187 kW (254 k). Pětidveřový hatchback s ním má akcelerovat z 0 na 100 km/h za 6,7 s.

Kromě potvrzení pětiválce jako vrcholné motorizace Volvo poodhalilo i roušku zahalující vznětové agregáty. Mezi nimi má být turbodiesel, jehož emise CO2 budou mít hodnotu 94 g/km.

Všechny motorizace mají být standardně vybaveny systémem start-stop a rekuperací kinetické energie.

Volvo prostřednictvím modelu V40 pokračuje kromě designového omlazování i v dalším budování své pověsti výrobce bezpečných aut. Stejně jako například S60 i novinka dostane balíček bezpečnostních prvků, snižujících následky nehod v městském provozu.

Systém City Safety nyní pracuje až do rychlosti 50 km/h a dokáže auto zastavit nebo alespoň výrazně zpomalit, pokud se před autem vyskytne stojící překážka. Systém zasahuje, pokud řidič nereaguje na nebezpečnou situaci na silnici.

Rozšiřující funkce k City Safety i u tohoto modelu představuje Pedestrian Detection a Full Auto Brake. Pokud autu vstoupí do cesty chodec, spustí se nejprve varovná reakce. Řidič je upozorněn zvukovým signálem a varovným osvětlením head-up displeje na čelním skle. Zároveň je v brzdové soustavě vytvořen maximální tlak. Jestliže řidič nereaguje, vůz začne sám naplno brzdit.

Jako první sériový automobil na světě se může Volvo V40 pochlubit airbagem pro chodce. Ten se má v případě, že se nepodaří kolizi zabránit, rozvinout před čelním sklem a zmírnit následky srážky.

Vedle kompletní bezpečnostní výbavy bude pro V40 samozřejmostí řada asistenčních systému, mezi které patří i Park Assist Pilot usnadňující parkování.

Cílem automobilky Volvo je ročně prodat okolo 90.000 prémiových hatchbacků V40, z nichž by mělo 85 procent zamířit k evropským zákazníkům. Výroba se má rozběhnout letos v květnu v Belgii.

Později by měl na základě modelu V40 vzniknout sedan S40, nástupce hatchbacku C30 a spekuluje se i o kompaktním crossoveru XC40.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (23)
1. 3. 2012 14:59
Re: NÁSKOK DÍKY UMĚNÍ
Proto jsem si koupil " překabátěný" Focus V50 s pětiválcem 2,4 aby to bylo opravdu Volvo.
Nicméně ono to možná někteří jedinci neocení, ale interiér ve Volvu vypadá tak nějak skutečně hodnotněji než ve Focusu, nemluvě o tom, že ve Volvu skutečně nesmrdí Bůhvi čím ( ftaláty a jiné) jak v jiných autech ( ne nadarmo se Volvo chlubí, že má antialergení intriér VĚŘÍM JIM!!! ). Ale nechápu to, ale tak jak se sedí ve Volvu se sedí v málokterém povoze.
29. 2. 2012 22:08
Pětiválec T5
Přeju Volvu i kupujícím nové V40 aby to s tím pětiválcem T5 nebyl jen hoax. Byla by škoda nechat Audi aby bylo jediný kdo poskytuje zákazníkům ten nádherně rozhádanej zvuk pěti válců v turbobenzínu. Kde jsou ty časy kdy některý modely od Volva nebylo možné koupit s jiným počtem válců než 5 :'-(
Avatar - jvkgrifone
29. 2. 2012 21:51
Za mě ne:(
Nechci řikat, že je to hnusný. K tomu to má zatraceně daleko. Jen mi to přijde přeplácaný, kolotoč na kolečkách. Pro mě severskou avantgardu představoval SAAB, nová 9-5 je prostě skvost. Jak to dopadlo, to víme všichni. Volvu přeju úspěch, ale tohle se mi nezamlouvá.
Avatar - eLzyx
29. 2. 2012 19:16
Re: NÁSKOK DÍKY UMĚNÍ
časem si ho pořídím znovu ;-) Ale asi v kabrioletu
29. 2. 2012 18:46
Re: NÁSKOK DÍKY UMĚNÍ
To cecko bylo paradni (nejen tvoje, myslim obecne...).