Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo zruší dalších 2000 pracovních míst

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Švédský výrobce nákladních automobilů Volvo hodlá zrušit dalších více než 2000 pracovních míst, aby podpořil ziskovost.

Druhý největší výrobce nákladních automobilů na světě se potýká s nepříznivým vývojem směnných kurzů a s dalšími náklady na uvedení nových modelů na trh. Zisk měl v posledních třech měsících minulého roku nižší, než se čekalo.

Volvo soupeří o vedoucí postavení na trhu s německým Daimlerem. Provozní zisk bez nákladů na restrukturalizaci mu ve čtvrtém čtvrtletí vzrostl na 3,08 miliardy švédských korun (SEK; 9,6 miliardy Kč) proti zisku 2,2 miliardy SEK před rokem. Analytici podle agentury Reuters očekávali, že výsledek bude lepší a zisk dosáhne 3,8 miliardy SEK.

Volvo vyrábí nákladní auta po značkami Renault, Mack a UD, ale také pod vlastní značkou. Společnost už v říjnu oznámila, že počet zaměstnanců a konzultantů sníží zhruba o 2000 míst. Dnes uvedla, že hodlá zrušit 4400 pozic, kam je ale zahrnuto již loňské oznámení. Propouštění se prý dotkne divize nákladních aut i oblastí jako je prodej či marketing. K poslednímu dni minulého roku měla společnost podle agentury AFP asi 95.500 zaměstnanců a skoro 15.000 konzultantů.

"Snižování počtu personálu začne okamžitě a většina bude provedena během roku 2014," sdělil generální ředitel Olof Persson.

Za celý minulý rok klesl čistý zisk automobilky na 3,8 miliardy švédských korun (11,8 miliardy Kč), což je jen asi třetina zisku, jehož firma dosáhla v předchozím roce. Tržby se snížily o devět procent na 272,6 miliardy SEK.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)