Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Vozy Daewoo dostanou v Rusku nové jméno

David Bureš
Diskuze (1)
Značka Daewoo postupně mizí z automobilového světa. Po americkém, evropském nebo australském trhu se stáhne i z toho ruského.

Daewoo v současnosti prodává svá osobní auta už jen na vybraných trzích, mezi které patří Rusko nebo Vietnam. Z největší země světa však modely Daewoo zmizí, nahradí je totiž nová značka Ravon.

Ravon oficiálně vstoupí na ruský trh 8. října. Spolu s debutem bude představen i nový model Nexia. Toto jméno je sice důvěrně známé (třeba i pro české motoristy), nově však tento název ponese přeznačkovaný Chevrolet Aveo s karoserií sedan. Dosud toto pojmenování nesl v Rusku stařičký sedan na základech Opelu Kadett E.

Nadále se počítá i se sedanem Gentra, který podle špionážních fotografií dostane jen loga nové značky. Daewoo Gentra se prodává od roku 2013, jedná se o upravenou první generaci Chevroletu Lacetti z roku 2003.

O montáž automobilů nové značky se postará továrna GM Uzbekistan ve městě Asaka. Ta začala produkovat auta v roce 1996, založena byla jako společný podnik uzbecké firmy UzAvtosanoat a korejské značky Daewoo. K přejmenování došlo v roce 2008 poté, co automobilku Daewoo koupil koncern GM.

K přejmenování značky podle ruských médií došlo kvůli tomu, že GM Uzbekistan ztratil práva na užívání značky Daewoo. Práva na značku totiž vlastní korejská obchodní společnost Daewoo International. Daewoo se navíc na ruském trhu v poslední době prodejně moc nedařilo. Letos zatím značka v Rusku prodala 13.752 aut, o 53 % méně než před rokem.

Daewoo se tak stahuje z dalšího trhu. V roce 2002 zmizelo ze severoamerického trhu. V roce 2004 se v Austrálii a na Novém Zélandu přejmenovala na Holden, ve stejném roce došlo v Evropě k přejmenování na Chevrolet. GM to tehdy okomentovalo slovy: Daewoo dospělo tak, až se stalo Chevroletem. Důvodem bylo hlavně lepší vnímání Chevroletu, který se však z Evropy loni též stáhl. Před čtyřmi lety se Daewoo zmizelo i z domácího korejského trhu, kde se jeho vozy rovněž přejmenovaly na Chevrolet.

David Bureš
Diskuze (1)
Daewoo
Osobní automobily vyrábené autmobilkou GM Uzbekistan se dnes prodávají pod znackou Daewoo jen v Rusku a dalsích zemích SNS. V samotném Uzbekistánu nesou znacku Chevrolet. Nikde jinde na svete, ani ve Vietnamu, se osobní automobily pod znackou Daewoo neprodávají.