Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Vše o mýtu pro osobní auta: Připravte se na třetinové slevy i desetitisícové sankce

Petr Barták
Diskuze (19)

Nový systém výběru dálničních poplatků od provozovatelů osobních aut přináší řadu změn. Zmapovali jsme zásadní novinky.

Zpoplatnění dálnic pro osobní auta bude stejně jako třeba na Slovensku postaveno na elektronické evidenci – podle ministerstva dopravy a Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) je systém jednoduchý a intuitivní. Na specializovaném e-shopu na internetu či v mobilní aplikaci jednoduše vyplníte poznávací značku vozidla a zemi registrace. Dále určíte dobu platnosti a první den, odkdy budete chtít dálnici používat. Pak už stačí zaplatit určenou sumu, a pokud chcete, stáhnout nebo si nechat poslat na e-mail doklad o zaplacení. Vozit jej s sebou totiž nemusíte. Je to jednoduché, ale přesto jsme našli oblasti, které nemusí být čtenářům úplně jasné.

Jak budou vinětu pořizovat lidé, kteří si s elektronikou příliš netykají?

Určitě půjde si vinětu pořídit a zaplatit přímo na terminálech na běžně dostupných místech jako dosud. Připravuje se proto výběrové řízení na dodavatele, který zajistí možnost vyřídit si vinětu na dalších místech. Jejich seznam bude vyvěšen na stránkách elektronické dálniční známky provozovaných SFDI. Mohly by to být klidně třeba pošty či čerpací stanice jako dosud.

Jaká je platnost roční známky?

Zatímco dosud je na 14 měsíců, a to prosinec končícího roku, celý nový rok a ještě leden toho následujícího, od roku 2021 to bude jen na 12 po sobě jdoucích měsíců. Pokud si tedy vyřídíte vinětu třeba od 1. dubna 2021, bude platit až do konce března 2022.

Bude k dispozici i jednodenní známka?

Ne, s jejím zavedením se nepočítá.

Budu si moci koupit elektronickou vinětu dopředu?

Protože viněta umožňuje odložit start její platnosti až o 90 dní, půjde si ji pořídit téměř tři měsíce předem.

Jaké budou ceny elektronických známek?

Ceny se nemění, desetidenní 310 korun, měsíční 440 Kč a roční bude dál stát 1500 korun.

Půjde elektronický poplatek hradit i hotově?

Stejně jako nyní to bude možné, předpokládá se, že to půjde zejména v síti obchodních míst, typicky by mohlo jít o čerpací stanice nebo poštovní úřady.

Kdo bude osvobozen od placení?

Nadále budou uhrazení poplatku za užívání dálnice ušetřeny vozy policie, celní správy, integrovaného záchranného systému a správců komunikace. Osvobozena zůstanou i vozidla přepravující osoby s průkazem ZTP či ZTP/P, dále auta provozovaná domovy pro osoby se zdravotním hendikepem.

Nově nebudou za dálnici platit ani řidiči elektromobilů, vozů na vodík a také hybridů, jejichž hodnota emisí nepřekročí 50 g/km. Vozidla ovšem musí být zaregistrována v systému nebo být opatřena registrační tabulkou s EL. Radost z toho, že ušetří, mohou mít i majitelé historických vozidel opatřených zvláštní registrační značkou a průkazem historického vozidla. Jejich značku systém sám rozezná.

Bude mít někdo slevu?

O třetinu nižší poplatky budou hradit zaregistrovaní majitelé vozidel na zemní plyn či biometan. Roční je tak vyjde na 1000 Kč, měsíční na 300 korun a desetidenní na dvě stovky.

Kdo bude kontrolovat, jestli byl dálniční poplatek uhrazen?

Zda má vozidlo poplatek uhrazen ve správné výši, odhalí jednak monitorovací systém ve vozech policie či celníků a také mobilní kamery umístěné u dálnice nebo stacionární snímací zařízení na vybraných mýtných branách. Fungovat to bude tak, že kamera zaznamená registrační značku vozidla a systém ukáže, zda vozidlo má či nemá uhrazeny poplatky, je od nich osvobozeno či má slevu.

Jaké hrozí pokuty za používání dálnice bez zaplacení?

Pokutu až 20.000 korun zaplatí od 1. ledna 2021 provozovatel vozidla, které není osvobozeno od zpoplatnění a jede po dálnici bez viněty.

Až na 100.000 korun se může vyšplhat finanční postih za vozidlo, jehož majitel oznámí osvobození od povinnosti platit, ačkoli na něj nemá žádný nárok. 

Tisícovku na místě či až 5000 Kč ve správním řízení uhradí provozovatel za jízdu po dálnici vozidlem, které sice má nárok na osvobození od poplatku, ale není zaregistrováno v systému elektronických vinět u SFDI.

Až 5000 korun může dosáhnout postih za to, že u vozu pominuly důvody pro osvobození od poplatku.

Časopis Svět motorů si můžete objednat na ikiosek.cz.

Petr Barták
Diskuze (19)

Doporučujeme

13. 12. 2019 15:54
Lpg
Vztahuje se sleva i na vozidla s LPG?
23. 9. 2019 17:07
Osvobození z placení
Nerozumím tomu proč mají elektromobily, hybridy vodíky a další vozy poplatek zdarma či se slevou. Oni jako lítají nad tou dálnicí? Domníval jsem se, že se jedná o poplatek za užití dálnice, nikoliv za znečišťování ovzduší. Pokud by to nějaká skupina dala k ústavnímu soudu, tak ty osvobození přeci nemůžou takhle projít. Přijde mi, že to je podobný jako před pár lety s jinými odečty daní pro důchodce-podnikatele, kdy jeden rok platili víc než ostatní a pak jim to musel stát všechno vrátit.
Avatar - Beefcake
22. 9. 2019 12:57
Re: A proč nemůžou mít auta,
A to nehovoriac o tom, ze bohvie ake penazovody vedu od tych sukromnych firiem, co to prevadzkuju (hoci sa o zisk delia so statom). Nemaju najmensi dovod sa na tom nenabalovat, lebo tam lietaju trochu ine sumy a ziskovost je zarucena. Nie nahodou tendre v SK aj CZ riadne smrdeli.
Potreba "statu" zdierat ludia co najviac aj tam, kde netreba je ozaj fascinujuca. Len keby tie peniaze vzdy isli obratom spat a nie pochybnymi kanalmi do sukromnych ruk.
Avatar - _Karel_
22. 9. 2019 10:06
Re: A proč nemůžou mít auta,
Tak už nepochybuj. 2kc/km je reálná sazba, Praha-Brno a zpět máš 800kc. Dvakrát do roka a jsi na ceně roční známky. Mýto je jen cestou jak vybrat víc peněz plus se nabalit na provizi za zavedení systému.
Avatar - Beefcake
22. 9. 2019 09:26
Re: Vlek
To je nezmysel, isto to bude maximalne 1 pokuta za den. U nas to bolo v nejakej prechodnej dobe dokonca 1 za mesiac. Neviem, ako je to teraz.