Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový mýtný systém se blíží. Kdy bude potřeba nová palubní jednotka?

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)

Vítězem tendru na vybudování a provoz systému na výběr elektronického mýta od roku 2020 se již v loňském roce stalo konsorcium firem CzechToll a SkyToll. Nový systém bude spuštěn 1. prosince 2019 a novou smlouvy budou moci dopravci uzavírat od 22. září 2019.

 

Nový mýtný systém vzniká kompletně v České republice. Společnost CzechToll proinvestovala od podpisu smlouvy o jeho dodávce v září 2018 již takřka 1,9 miliardy Kč a na jeho realizaci se podílí více než 100 společností z České republiky. Kompletně zde vznikají také palubní jednotky a to od jejich technického návrhu, precizního lisování plastů, osazování elektroniky a programování software až po kompletaci hotových jednotek.

Náklady na provoz mýtného systému v Česku mají po spuštění nového mýtného systému klesnout ve srovnání s dnešním řešením na třetinu. Do státního rozpočtu tak má z vybraného mýtného zamířit každý rok o miliardu korun více. Předpokladem pro úspěšný přechod na nový systém je zejména včasná výměna více než 400 tisíc palubních jednotek, které jsou dnes v provozu nejčastěji v automobilech z České republiky, Slovenska a Polska.

Společnost CzechToll v souvislosti s blížícím se spuštěním nového mýtného systému připomíná dva klíčové termíny pro dopravce.

Prvním z těchto termínů je 22. září 2019, kdy má dojít k zahájení registrace dopravců do nového systému. Právě od tohoto data budou probíhat registrace vozidel a jejich provozovatelů do nového elektronického mýtného systému. Zároveň se má rozběhnout distribuce nových palubních jednotek registrovaným dopravcům.

Společnost CzechToll k tomu uvádí, že i po registraci musí být vozidlo nadále vybaveno současnou palubní jednotkou pro starý systém, zatímco nová jednotka může již být klidně ve vozidle a mýto se z ní neúčtuje.

Druhým pro dopravce klíčovým termínem je 1. prosinec 2019, kdy má dojít ke startu nového elektronického mýtného systému. Dopravce má od tohoto data povinnost mít na zpoplatněných pozemních komunikacích vozidlo vybavené novou palubní jednotkou, zatímco stará palubní jednotka může být ve vozidle a mýto se z ní již nebude účtovat.

Kompletní informace o novém mýtném systému získají dopravci na internetové stránce www.mytocz.eu. Spuštěna je také nová zákaznická linka na telefonním čísle +420 243 243 243, kde jsou připraveni operátoři poradit dopravcům s novými povinnostmi 24 hodin denně 7 dní v týdnu.

Více než polovinu dopravců kontaktuje CzechToll během příštích tří měsíců přímo tak, aby je vyškolení pracovníci provedli potřebnou registrací. Zejména menší dopravce, o kterých nemá společnost dostatek informací pro přímý kontakt, osloví CzechToll prostřednictvím inzerce v tisku, na internetu a v rozhlasovém vysílání.

Zdroj: Ředitelství silnic a dálnic ČR

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)

Doporučujeme

Avatar - Beefcake
7. 9. 2019 15:23
Re: Teprve?
Vsade bol, vsetko videl, vygrcal sa ku vsetkemu....