Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

VW chystá vlastní i-Cockpit! Jako první jej dostane Seat Leon

Stanislav Kolman
Diskuze (22)

Dva roky pracuje koncern VW na vyladění moderního řidičského prostředí, které se v jeho produktech prvně objeví příští rok.

I když by se nabízelo, že Volkswagen zasadí moderní kokpit nejdříve do některého ze svých vozů, nestane se tak. Nejprve jej totiž dostane Seat Leon, který se nám ukáže v roce příštím. Očekávají se velké inovace modelu, včetně crossoveru a varianty s plug-in hybridním pohonem.

„Má fantastický design, fantastické technologie a fantastické uživatelské rozhraní,“ nešetřil slovy chvály Matthias Rabe, šéf výzkumu a vývoje Seatu. Koncern na vývoji moderního infotainmentu pracuje již dva roky a právě Leon jej dostane jako první.

Rabe uvádí, že kokpit testoval na širokém vzorku zákazníků, u kterých sklidil velký úspěch. Dokonce takový, že jej v rámci benchmarkingu řadili nad systém v Modelu X od Tesly.

Pro fanoušky klasických kabin to příliš dobrá zpráva není. Seat totiž avizuje, že v kokpitu zbude jen minimum fyzických tlačítek. Drtivá většina funkcí, včetně ovládání teploty, se po vzoru peugeotího i-Cockpitu přesune do displeje infotainmentu. Automobilka sází na hlasové ovládání a říká, že systém je skvěle promyšlený.

Jak jsem nastínil v úvodu, kromě klasického Leonu se počítá i s crossoverem, jenž bude posazen v mezipatře kategorií hatchback a SUV. „Mluvíme o hatchbacku a mluvíme o SUV. Proč nenabídnout něco mezi tím,“ uvedl Rabe. Otázkou zůstává, co navíc přinese takové auto oproti nedávno představené Aroně.

Rabe dále poznamenal, že dieselové motory v nabídce oblíbeného modelu zůstanou. Plug-in hybridní pohon zatím oficiálně potvrzen nebyl, ale víme, že auto určitě dostane jeden z „lehčích“ hybridních systémů. Pravděpodobně půjde o variantu se 48V palubní sítí v kombinaci se zážehovou patnáctistovkou TSI.

Stanislav Kolman
Diskuze (22)
4. 3. 2018 09:58
Docela chápu
proč to nejdřív dají do Seatu. Když se to bude zákazníkům líbit, tak není problém nacpat to i do VW, když ne, tak to poškodí právě jen ten Seat. Simply clever. :-!
Avatar - Beefcake
2. 3. 2018 19:46
No
S tymto bielym cifernikom to nevyzera vobec zle.
Avatar - JDM
2. 3. 2018 17:16
Re: Panejo,
Tak to jsem nikdy nedelal a nehodlam to menit
2. 3. 2018 13:47
Re: Tak
Jo, to nezpochybňuji. Arona i Ateca vypadají velmi dobře a jsou to víceméně novinky. Uvidíme, co v dalších letech. Zaměření Seatu na trhu se pořád někam točí ;-)
2. 3. 2018 12:20
Re: Tak
No, buď jak buď, prodeje Seatu rostou ďábelským tempem a Arona i Ateca se ani nestačí vyrábět! :-)