Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

VW Crafter 4Motion vyrazil na Dakar. Jak si počínal v náročných podmínkách slavného závodu?

Stanislav Kolman
Diskuze (5)
Dva exempláře vozu Crafter vyslal Volkswagen do slavného a extrémního závodu Rallye Dakar 2018. Oba absolvovaly několik tisíc náročných kilometrů bez jediného problému.

V sobotu 20. ledna završila závěrečná etapa v okolí argentinského města Córdoba jubilejní čtyřicátý ročník Rallye Dakar 2018. Kromě tří jezdců pardubického týmu BARTH Racing okusily tamní náročné podmínky i dva exempláře VW Crafter 4Motion, které se představily v roli doprovodných vozů. Měly za úkol poskytnout jezdcům zázemí v extrémních podmínkách závodu o délce takřka devět tisíc kilometrů.

„Blahopřejeme Josefu Macháčkovi, Zdeňků Tůmovi a Davidu Pabiškovi k výbornému umístění mezi silnou konkurencí v této legendární soutěži,“ uvedl Jakub Šebesta, ředitel divize VW Užitkové vozy. „Jsme rádi, že jsme k jejich úspěchu mohli přispět i svou troškou v podobě dvou doprovodných vozidel Crafter 4Motion.“

Crafter si jako asistenční vozidlo pochvalují i zástupci týmu BARTH Racing. Ocenili absenci jakýchkoliv problémů, ale i fakt, že užitkové vozy s pohonem všech kol zvládly všechny nástrahy náročných podmínek. Pokud bude tým na Rallye Dakar v příštích letech pokračovat, prý se určitě znovu rozhodne pro doprovodné vozy v podobě Crafterů. Pro současnou generaci to byla na legendárním závodě premiérová účast.

Hlavními výhodami tohoto užitkového vozu jsou dle VW obrovský vnitřní prostor a užitné vlastnosti. Automobilka si však pochvaluje i fungování techniky, která si poradila v pouštích, na pláních i horách, dokonce i ve výšce 4000 metrů nad mořem.

„Rád bych vyzdvihl mimořádný komfort, který poskytují například zadní kamery nebo odpružené sedadlo řidiče. Crafter ovšem přesvědčí také svou praktičností. Skvělé bylo velké množství odkládacích schránek,“ pochvaloval si Miroslav Hrdý, jeden z řidičů doprovodných vozidel. Kromě tradičních asistenčních rolí si Crafter vyzkoušel i jednu nevšední – po závěrečné v Argentině posloužil jako odtahovka pro čtyřkolku Zdeňka Tůmy. Ani to nečinilo auto žádný problém.

Stanislav Kolman
Diskuze (5)
2. 2. 2018 16:24
Re: MB & VW
Dvojčata Crafter / Sprinter už jsou historie, nově je tu dvojice Crafter / MAN TGE :-)
Avatar - Vij
2. 2. 2018 08:57
To je toho !
Dakar je narocny zavod - o tom zadna ! ale zase bych neprecenoval vykon Crafteru, kdyz tam jeli s 2 fungl novymi vozy, az po strechu nalozenymi nahradnimi dily a tymem mechaniku. Ja si myslim, ze mnohem vetsi dobrodruzstvi je 2 x tydenne jet zcela sam do Lyonu s 6-ti letým přetíženým Jumperem, který má najeto uz přes 300 000 km. A odpruzenou sedacku tam mame taky :-)
Avatar - mariov8
2. 2. 2018 08:46
Off road...
Nadpis evokuje nasazení v terénu, ale tohle auto s tímto pohonem 4x4 a daným obutím nesmí mimo zpevněné silnice. Na to se musí použít alespoň ten Sprinter se správnými bačkorami...
1. 2. 2018 22:55
Re: MB & VW
Je to historie. Tohle je už nová generace, čiště vyvíjená u VW.
1. 2. 2018 21:51
MB & VW
Nevite nekdo, zda jeste porad dela VW ty auta jako prevlecene MB Sprinter nebo to uz je histori?