Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

VW Crafter: Nové čtyřválce a facelift

Diskuze (0)
Motor BiTDI po aplikaci v Transporteru a Amaroku míří také pod kapotu velkého vanu Crafter.

Sesterský Mercedes-Benz Sprinter modernizoval na nové motory už před dvěma lety. VW Crafter přikračuje ke změně nyní, po téměř pěti letech výroby. A jedná se téměř o revoluci: pětiválcové agregáty totiž nahradí menší čtyřválec 2,0 TDI – tak, jako se tomu stalo před rokem v menším Transporteru.

Z pohledu struktury modelové řady se toho změní pramálo – i nový agregát nabídne výkonové verze 80, 100 a 120 kW. U dvou silnějších však dojde k razantnímu navýšení točivého momentu – u prostředního z 300 na 340 Nm a u vrcholné verze z 350 na 400 Nm.

Majitele užitkových aut ale ze všeho nejvíc zajímá jiný ukazatel: provozní náklady. Volkswagen slibuje v tomto směru úsporu plných 25 %. Tento propočet samozřejmě pramení z kompaktnější konstrukce motorů a také z faktu, že dvoulitrový turbodiesel vykazuje až o třetinu nižší spotřebu paliva než dosavadní pětiválec.

V tomto vyniká obzvlášť nejsilnější 2,0 BiTDI (120 kW), který díky systému Start/Stop dosahuje nejnižší kombinované spotřeby (7,2 l/100 km). Později bude tato technika dostupná pro všechny motorizace v rámci paketu BlueMotion Technology.

Čtyřválcové motory jsou také lehčí – díky tomu se užitečné zatížení Crafteru zvýší v závislosti na verzi až o 10 %.

Změnu techniky podtrhují vizuální úpravy. Nová maska chladiče zdůrazňuje horizontální členění – černý plast zasahuje až ke světlům a masku od spodní části nárazníku odděluje hrana v barvě karoserie. V interiéru najdou místo nové budíky, nová řadicí páka a odolnější materiály. Standardem se stane ukazatel vhodného okamžiku řazení.

Široká škála karoserií zahrnuje tři rozvory, čtyři délky a dvě výšky pro van, dále alternativu pickupu a double cabu nebo šasi pro nástavby. Volkswagen slibuje lepší odolnost proti prorezivění díky vylepšené galvanizaci jednotlivých částí.

Divize Volkswagen užitková vozidla již přijímá objednávky na modernizované provedení. Nabízet se bude s dvouletou zárukou, za příplatek ji ale bude možné prodloužit na tři roky a až 250 tisíc km.

Diskuze (0)