Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

VW Jetta je nejrychlejším hybridem na světě

Diskuze (6)
Hybridní Volkswagen Jetta se stal nejrychlejším produkčním vozem s tímto druhem pohonu na planetě. Přiblížil se hranici 300 km/h.

Automobil sice spadal do kategorie sériových aut dle regulí SCTA (Southern California Timing Association), ale buďme si jisti, že byl patřičně upraven. Jak moc, to Volkswagen bohužel nesdělil, každopádně pohonné ústrojí bylo modifikováno inženýry přímo ve Wolfsburgu.

Bezpečnost měli na starosti už zámořští technici od A-Salt Racing a APE (Advanced Product Engineering) z kalifornského Camarilla. Konečné práce ohledně vhodné kalibrace obou pohonných jednotek proběhly v testovacím středisku VW v Oxnardu. Nejmarkantnějším rozdílem oproti produkční variantě jsou odlišná hladká kola, která znatelně zlepšují aerodynamiku.

Jettu Hybrid řídil redaktor amerického magazínu Motor Trend Carlos Lago a byla mu změřena největší rychlost 298,363 km/h. A kdeže se úspěšný pokus o rekord uskutečnil? Nikde jinde než na proslulém nevadském solném jezeře v Bonneville nedaleko města Wendover. Každoroční Týden rychlosti (Speed Week) organizovaný právě SCTA je zde tradiční akcí. Volkswagen doslova v tiskové zprávě uvádí: „Je to největší rychlost, kterou kdy na slavné dráze v Bonneville dosáhl hybridní automobil vycházející ze sériové produkce.“

Připomeňme, že běžná Jetta Hybrid je poháněna přeplňovaným zážehovým čtyřválcem 1,4 TSI s přímým vstřikováním benzinu a výkonem 110 kW (150 k), který podporuje v činnosti elektromotor o 20 kW (27 k). Převodovka je dvouspojková sedmistupňová. Z klidu na 96 km/h kompaktní sedan od Volkswagenu zrychluje za rovných 9 s, spotřebuje přitom jen 5,2 l benzinu na 100 km.

Šéfredaktor Motor Trendu Ed Loh oficiálně řekl: „Doufáme, že se na solné jezero brzy vrátíme, abychom mohli být ještě rychlejší.“

Diskuze (6)
Avatar - Ham.
21. 8. 2012 00:34
To bude nějaký fígl
Technici VW v Oxnardu tam nejspíš nenápadně šoupli techniku z Audi e-tron pro LeMans. Potom by těch tři sta odpovídalo. >:-[]
20. 8. 2012 13:02
lexus
a Lexusu ostali len oci pre plac s ich 5.0l V8 + elektromotory = 327kW/429hp v LS600h >:D
Avatar - Pekelná Micinka
20. 8. 2012 10:34
Re: Perfektní marketing VW
Navíc Jetta vypadá dobře a jezdí... jako Golf. :-)
20. 8. 2012 07:28
Perfektní marketing VW
Dnes, když chce někdo prodat výrobek (auto), musí najít nejaké "nej" a na tom postaví reklamní kampaň. To je jedno, že je to úplná magořina, jako např. nejrychlejší hybrid na světě. Lidi na to slyší a skočí. VW má zkrátka perfektní marketingové oddělení.