Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Vyhřívaná a chlazená sedadla už mohou mít i motorkáři

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Milovníci jízdy na motocyklu už jsou zvyklí, že své vášni musí mnohdy obětovat trochu pohodlí. Americký výrobce motocyklů Indian se však rozhodl zvýšit komfort na delších cestách novým prvkem výbavy, který jsme dosud znali jen z automobilů.

Vyhřívané gripy řidítek a vyhřívaná sedadla už nejsou u moderních motocyklů ničím neobvyklým. Nové sedadlo ClimaCommand, které nabídne americká společnost Indian Motorcycles pro své velké modely Roadmaster, Chieftain, Springfield a Chief, by ale mělo být prvním na světě, které nabídne i možnost chlazení.

Tradiční výrobce motocyklů se tak rozhodl zvýšit tepelný komfort pro posádku nejen v chladných, ale i extrémně horkých dnes. Sedadlo přitom nebude chladit pouze pozadí jezdce, ale i spolujezdce.

Na rozdíl od většiny podobných systémů v automobilech systém ClimaCommand nevyužívá perforovaný potah, přes který by proudil chladný vzduch. Místo toho si společnost nechala patentovat novou technologii, která využívá termoelektrický článek.

Termoelektrický článek by měl přes sedadlo, které je na dotek chladné, doslova odčerpávat teplo z jezdce, zatímco je jeho modul ochlazován speciálním systémem. Samotné sedadlo je vyrobeno z grafenu, tedy vysoce vodivého materiálu, který výrazně přispívá k distribuci chlazení i vyhřívání. A protože není sedadlo perforované, měl by být systém vodotěsný a odolnější.

„Navzdory pokroku v oblasti vyhřívání a chlazení sedadel jsme stále čekali na technologii, která skutečně odstraní nepohodlí horkého počasí. S ClimaCommand ale naši inženýři tento problém konečně vyřešili,“ uvedl Ross Clifford, viceprezident divize Parts, Garments a Accessories ve společnosti Indian Motorcycle.

Za zmínku ještě stojí, že sedadlo nabízí tři úrovně výkonu (nízká, střední, vysoká) a možnost samostatného nastavení pro jezdce i spolujezdce. Vysoká úroveň komfortu ovšem není zadarmo. ClimaCommand sedadlo vyjde bez centu na 1.200 dolarů, tedy asi 28.670 Kč.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme