Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Vypadá zvláštně, ale je extrémně vzácný. Unikátní historický obytňák z Ameriky jde do aukce

Lukáš Volšický
Diskuze (3)

Historický obytný Dodge Starcraft Motorhome zaujme nejen svérázným designem, ale také svou vzácností. Vyrobil se v pouze dvanácti kusech a dodnes se dochovaly pouze tři. Jeden z nich teď může být váš.

Poválečná éra ve Spojených státech amerických přinesla novou popularitu kempování v obytných vozech. Z nového trendu těžil hlavně nejslavnější americký výrobce Airstream, úspěšný už před druhou světovou válkou, a na novém trhu se začali objevovat i další výrobci. Všichni chtěli zaujmout dobrodružné Američany svou představou toho, jak mají inovativní obytňáky vypadat a co mají nabízet.

V šedesátých letech se o obchod s obytnými vozy začala zajímat také společnost Starcraft. Byla založena ve stejném roce jako nejslavnější výrobce motorek Harley-Davidson, tedy v roce 1903, a k domečkům na kolech se vypracovala od výroby kovových krmných a napájecích nádob pro hospodářská zvířata. V roce 1964 představila první obytné přívěsy a následně uvedla i svérázný obytňák Dodge.

A dnes je vzácnější, než byste si mohli myslet. Jmenuje se Dodge Starcraft Motorhome a vznikl v roce 1970 na technických základech automobilky Dodge. Kombinuje tradiční podvozkový rám s benzinovým 5,2litrovým vidlicovým osmiválcem a automatickou převodovkou. Designově netradiční obytný vůz, připomínající zkrácený autobus, má sklolaminátovou karoserii a bohatou výbavu, jaká prošla viditelnou modernizací.

Video se připravuje ...

Kompletně vybavený obytný Dodge má pohovku rozložitelnou na dvě lůžka a kuchyňský kout s lednicí, mikrovlnnou troubou, dřezem a tekoucí vodou. V zadní části obytného prostoru je jednoduchá koupelna s integrovanou toaletou a na střeše má moderní klimatizační jednotku. Historický „bydlík“ je dokonce vybaven posilovači řízení a brzd, americkou 110 V elektrickou sítí a nádrží na čistou vodu s objemem 113 litrů.

Sběratelům klasických amerik se přitom otevírá zajímavá příležitost k rozšíření svých kolekcí. Historické záznamy uvádějí, že Starcraft vyrobil pouze dvanáct takových obytných vozů, přičemž do dnešních dnů se údajně dochovaly pouze tři. Tento konkrétní v modrých barvách se stylovou grafikou se už v září bude prodávat dražebním domem Mecum v Dallasu.

Ani zkušení prodejci historických a moderních vozů na oficiálních internetových stránkách neudávají očekávanou finální prodejní cenu. Obytný Dodge se bude prodávat v aukci bez rezervy a prodejní úspěch bude záležet pouze na tom, zda se na dražbě objeví pouze jeden nebo více vážných zájemců, kteří se o něj poperou svými příhozy.

Lukáš Volšický
Diskuze (3)

Doporučujeme

10. 9. 2023 12:49
Re: Frustrace z východu
Uštipla ťa osa? Chudáčik, daj si na to cibuľu. ;-)
10. 9. 2023 08:07
Frustrace z východu
Trevldrajve, jak se žije s takovou monstrózní frustrací?
Nějaká přízeň s Burešem? Vraťte se spolu na východ, díky.
9. 9. 2023 16:46
Neunikátny unikát
Unikát, ktorý má možno cenu pre zasvätených a fanúšikov, ale najmä Američanov. U nás mi príde jeho zberateľská hodnota malá a údaj, že ide o jeden z troch dochovaných kusov prakticky bezvýznamný. Keby vedľa neho dražili obytný T1, tohto by si málokto vôbec všimol. Vzhľadom na to, že je to americký karavan a bude sa dražiť v Amerike, je to viac-menej nezaujímavá správa, konštatovanie "Jeden z nich teď může být váš" smiešne a článok úplne zbytočný.