Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nejvíc kradené auto v USA? Agresivní sedan s poctivou V8

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Výkonné sedany se v zámoří pořád těší velké popularitě, bohužel i mezi zloději.

Dodge Charger je skutečnou americkou klasikou, která se v prvních třech verzích zapsala do paměti jako agresivně vyhlížející svalnaté kupé. Ostatně mnozí si ho pamatují především díky roli auta záporáků ve filmu Bullitův případ. Původní Charger se však objevil i ve filmech jako Dukes of Hazard nebo Vanishing Point.

Od šesté generace se z Chargeru stal sedan, který si však uchoval svůj agresivní vzhled. Díky motorům V8 Hemi pod kapotou navíc dokázal nabídnout i zajímavé svezení. Nemluvě o pozdějších extrémních verzích s motory Hellcat. Není tedy divu, že navzdory úpadku zájmů o sedany si Charger stále drží svou popularitu.

Video se připravuje ...

Oblíbený však není jen mezi zákazníky, ale také mezi zloději. Již delší dobu si totiž Dodge Charger drží přední pozice nejčastěji kradeného auta v zámoří, což potvrdila i letošní data Highway Loss Data Institute (HLDI), na která upozornili kolegové z Motor1.  Přední pozice Chargeru přitom neovlivnila ani nedávná vlna krádeží vozů Hyundai a Kia v zámoří, kterým chyběl imobilizér.

Podle statistik HLDI jsou vozy Dodge Charger ve verzích SRT Hellcat kradeny až 60x častěji ve srovnání s běžnými statistikami krádeží vozů vyrobených mezi lety 2020 až 2022. U modelů s motory HEMI jsou krádeže více než 20x častější ve srovnání s běžným průměrem.

Trend zvýšené popularity modelů Dodge Charger s robustními motory V8 se přitom začal objevovat již v roce 2011 a jejich popularita mezi zloději evidentně pořád neupadá. Mezi vozy modelových let 2020 až 2022 tak mělo být nahlášeno 6.128 krádeží modelu Charger SRT Hellcat a 2.197 krádeží modelu Charger Hemi.

Na třetím místě je s citelným odstupem (878 vozů) Infiniti Q50, za kterým následuje další Dodge – tentokrát ale Challenger a 766 odcizených kusů. První pětici pak uzavírá Land rover Range Rover 4WE s počtem 611 odcizených vozů. Jako průměr je přitom bráno 100 odcizených vozů.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme