Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Vyrážíte tento víkend do Chorvatska? Obrňte se trpělivostí, čekají vás samé komplikace

David Bureš
Diskuze (21)
Kombinace začátku letních prázdnin v nejlidnatějších spolkových zemí Německa a dopravních uzavírek patrně vyústí v dopravní kolaps.

Řidiči, kteří se tento víkend chystají vyjet na dovolenou na jih Evropy, by se měli obrnit trpělivostí. Čekají ně mnohé uzavírky, které v kombinaci se začátkem letních prázdnin v nejlidnatějších spolkových zemích Německa (Bavorsko, Bádensko-Württembersko) a další dovolenkovou vlnou (např. Nizozemců) mohou vyústit v dopravní kolaps. Před ním varují německý ADAC i Ústřední automotoklub ČR (ÚAMK).

ÚAMK dokonce hovoří o nejhorším víkendu těchto prázdnin. Proto autoklub turistům nedoporučuje vyrážet k Jadranu v pátek odpoledne a v sobotu po celý den. Jestliže jste se tedy na cestu rozhodli vyjet na poslední chvíli, raději své plány ještě změňte.

Velkou komplikací budou hlavně opakované krátkodobé uzávěrky celé části slovinské dálnice A2 a tunelu Karawanken spojující Rakousko a Slovinsko, a to z důvodu návštěvy ruského prezidenta Vladimíra Putina. Dálnice a tunel budou uzavírány v sobotu 30. července mezi devátou ranní a šestou večerní, a to v závislosti na průjezdu vládní delegace. Trasa bude navíc zcela uzavřena pro vozidla nad 3,5 tuny, což se vedle kamionů může dotknout i některých velkých karavanů, na což by jejich řidiči měli myslet. Uzavírky se dle ÚAMK dotknou celého úseku od tunelu Karawanken až po slovinské hlavní město Lujubljana.

Jestliže se budete chtít úseku vyhnout, doporučuje autoklub dvě objízdné trasy. První vede přes Itálii – od Villachu pokračujte po dálnici A2 a A23 na Udine, následně po dálnici A4 do Terstu (Trieste) a na hraniční přechod mezi Slovinskem a Chorvatskem Dragonja, kterým se dostanete na Istrii. Druhá trasa vede z Villachu na Graz, Maribor a Záhřeb.

Ani jedna z objízdných cest však není ideální. V prvním případě je nutné počítat s mýtným na italských dálnicích, které v dané trase vyjde na zhruba 12 eur (cca 330 Kč) na osobní vozidlo. Druhá trasa pak podle ÚAMK bude přeplněna turisty jedoucími na jih Chorvatska a návštěvníky mířícími na velký hudební festival Lake Festival, který se koná u jezera Schwarzlsee ležícího jižně od města Graz. I proto autoklub očekává, že doprava na úseku Graz – Maribor – Záhřeb by mohla zkolabovat.

To ale nejsou jediné komplikace, které na řidiče při jízdě na jih čekají. Ve Vídni bude tento víkend dálnice A23 v každém směru z důvodu rekonstrukce zúžena jen na jeden pruh. Stažení provozu je sice plánováno na noc, časy začátku i konce omezení si však určí samotní stavitelé dle probíhajících prací. Minulé víkendy pak ukázaly, že v obou směrech se tvoří kolony také mezi v úseku mezi slovinskou Ptují a chorvatským hraničním přechodem Macelj, a to z kvůli tamější výstavbě nové dálnice A4.

David Bureš
Diskuze (21)
Avatar - Ozzman
29. 7. 2016 09:10
Re: A
V Rimini před asi 15ti lety jsem zažil nejkrásnější dovolenou >:D Pokaždé, když jsem vylezl z vody jsem byl potažený nějakým mastným povlakem, co smrděl jak zvratky a nešel skoro smýt sprchou >:-[] Někdo tvrdil, že prý byla bouřka a spláchla bordel z rybářské lodě.. nevim, ale byla to paráda, od té doby jsem do Itálie nechtěl >:-[] Jo a taky tam běžně plavají lidské výkaly... no super koupačka, hlavně, že sem nebyl v paštikářském ráji na druhé straně Jadranu >:D
29. 7. 2016 09:06
Re: A
Ošklivé moře.
29. 7. 2016 09:05
Re: A
Mhm. Užij si cestu s malýma dětma 17,5 hodiny. Ve Slovinsku jsi za 6.
Avatar - Ozzman
28. 7. 2016 21:36
Re: A
Hele, jak jsem psal níže, taky sem se bál, ale čechů je tam letos poskrovno, zato tam je půlka Polska >:-[] >:D Jindy to bývá horší.
Avatar - Ozzman
28. 7. 2016 21:35
Re: A
Jedině s Wermachtem! >:-[]