Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Výroba Suzuki Jimny třetí generace končí teprve nyní, 25 let od uvedení

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Třetí generace Suzuki Jimny, která sázela ještě na zaoblený design, končí čtyři roky po uvedení hranatého nástupce.

Když se řekne Suzuki Jimny, většina z nás si nejspíš vybaví malý hranatý retro-offroad, představený v roce 2018, ze kterého se krátce po uvedení na trhy stal obrovský hit a nedostatkové zboží. Situace přitom tak daleko, že se ceny ojetin dostaly vysoko nad ceny nových strojů. Dnes se ale vrátíme ke generaci třetí, uvedené již v roce 1997.

Kulatější offroad, který patřil už v roce 2018 k nejstarším novým vozům na trhu, zmizel z většiny trhů s představením nástupce. Výjimkou se však stala Brazílie, kde se malý offroad nadále vyráběl v závodě Catalão, a na místním trhu byl dostupný jako lacinější alternativa nové generace modelu Jimny. To však letos končí.

Důvodem přitom nebude nezájem ze strany zákazníků, ale zavedení nových legislativních nařízení, která by vyžadovala nákladné úpravy letitého 1,3litrového čtyřválce pod kapotou. Sluší se přitom dodat, že právě vysoké emise kdysi vedly k zastavení dodávek modelu Jimny i na evropské trhy.

Při relativně nízkém objemu prodejů pro automobilku nemělo smysl investovat do elektrifikace či jiných úprav vozu, jehož technický základ je starý už pětadvacet let. Automobilka se proto rozhodla vypustit minulou generaci z brazilské nabídky a tím výrobu definitivně ukončit. Zákazníkům tak zbývá už jen novější Jimny Sierra.

Video se připravuje ...

Starší Suzuki Jimny přitom nabízelo robustní techniku s karoserií na rámu, skvělé vlastnosti v terénu a také zajímavou cenu. Základní model 4Work se na brazilském trhu prodává za cenu od 111.900 brazilských reálů (cca 520.7000 Kč), zatímco vrcholná verze Forest se spoustou terénních doplňků a drsnějším vzhledem vyjde na 137.990 brazilských reálů (cca 642.000 Kč).

Základní verze nového Suzuki Jimny Sierra ovšem startuje až od částky 156.990 brazilských reálů, což je v přepočtu cca 730.500 Kč.

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - Zetti
11. 8. 2022 15:20
Uz tyden je temhle prcek u mne v garazi a neprestava bavit
Je z roku 99, prakticky uplne bez rezu a ma 120 tis a rakouskou servisku obouchnou az do lonskeho roku. Taha drevo v lese i z lesa, ma to neskutecnou silu. Asi mu napisu nejakou recenzi. Nejspis ho nikdy neprodam :-)

Pochopil jsem palce, recenzi ne. Tak ne :-) nebojte se