Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Vývoj SUV od Rolls-Roycu spěje do finále. Závěrečné testy můžete sledovat na National Geographic

David Bureš
Diskuze (0)
Rolls-Royce Cullinan se světu představí ještě letos. Do té doby ho čekají náročné jízdní zkoušky, které budete moci sledovat i vy.

Automobilka Rolls-Royce se letos připravuje na důležitou premiéru. V nadcházejících měsících představí své první SUV, avizovaný model Cullinan, který podobně jako Phantom a další modely značky bude chtít být tím nejlepším, nejluxusnějším autem své kategorie. A proto ho Rolls-Royce musí před zahájením pečlivě otestovat.

Testovací program prototypů Cullinanu trvá již tři roky, přičemž s blížící se premiérou auta spěje do finále. A to budete moci sledovat i vy, protože Rolls-Royce v rámci exkluzivní spolupráce se stanicí National Geographic bude pravidelně publikovat materiály přímo z testování.

Těšit se tak můžete na videa i fotografie z testování auta v různých koutech světa, které budou zveřejňovány na stránkách National Geographic. Na projektu nazvaném Finální výzva se podílí renomovaný cestovatel a fotograf Cory Richards, a tak se jistojistě dočkáme hodně zajímavých záběrů.

Finální jízdní zkoušky startují právě dnes, ve středu 4. dubna, a to na skotské vysočině. Následně Cullinan vyrazí do sněžného prostředí rakouských Alp, na pouště Blízkého východu a do těžkého terénu ve Spojených státech. Na auto tak čeká množství testů, při nichž najede spousty kilometrů v náročném terénu.

„Dnešní veřejnost a zákazníci uvidí Rolls-Royce ve zcela novém světle, když Cullinan dokáže, kterak schopný Rolls-Royce umí být,“ říká k projektu Finální výzva generální ředitel automobilky Torsten Müller-Ötvös s tím, že už za pár měsíců si schopnosti auta budou moci vyzkoušet klienti značky sami.

O novém SUV (nebo zvýšeném vozidle, jak říká Rolls-Royce, chcete-li) toho i krátce před premiérou víme vcelku málo. Potvrzen je už název Rolls-Royce Cullinan, odkazující na stejnojmenný obří diamant, stejně jako využití nové modulární hliníkové platformy. Automobilka rovněž odhalila, že vůz nabídne dvě luxusní kožená křesílka se stolkem, výsuvná ze zavazadelníku, díky nimž se majitel bude moci v přírodě kochat a přitom třeba popíjet oblíbený drink.

Z hlediska techniky pod kapotou se očekává zástavba 6,75litrového vidlicového dvanáctiválce twin-turbo z aktuálního Phantomu, který má být spojen s pohonem všech kol. Architektura auta je přizpůsobena i možnosti plug-in hybridního pohonu, vedení automobilky ho ale odmítá, protože jej považuje za kompromis. Tento mezičlánek tak chce Rolls-Royce přeskočit a případně hned nabídnout čistě elektrický pohon. Zatím se ale nedá říci, zda se ho dočká právě SUV.

David Bureš
Diskuze (0)