Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Vyzkoušeli jsme auto jako elektrárnu: Letňák na louce, nebo záložní baterka?

Petr Barták
Diskuze (9)

Elektroauta už umějí energii nejen přijímat, ale také vracet zpět do oběhu. Na příkladu Kie EV6 jsme zjišťovali, co všechno zvládne a jaké jsou limity.

V horkém odpoledni přijíždíme na louku u Pecínova na Benešovsku. O samotě uprostřed koňských ohrad a luk tu stojí dům v rustikálním stylu s doškovou střechou, k němuž nevede žádná elektrická přípojka. Zato před ním parkuje trojice vozů Kia EV6. Je to čerstvý držitel evropského titulu Auto roku 2022. Auta klasickou přípojku zastoupí.

Kabely kam se podíváš

U všech tří vozů trčí z pravého zadního rohu, kde je umístěna zásuvka na dobíjení, bílý nástavec technologie Vehicle to Load (V2L). S jeho pomocí lze z auta čerpat energii, takže není potřeba ani zásuvka ve zdi, ani hlučná dieselová centrála. Jen se tu k blízkým spotřebičům plazí v trávě nepříliš viditelné kabely. Z modré kie je obsluhován kávovar a rychlovarná konvice, na připojení je přichystán i velký gril. Z červeného modelu se napájí reproduktor a na příležitost čeká o stojánek opřená elektrická kytara, navíc je tu napojená i dokovací stanice na dobití mobilu nebo notebooku. Bílé EV6 je pak zaparkované u rozměrného plátna – jak se dozvídáme, po setmění bude napájet večerní filmové představení.

Jak to funguje

Na boku modré kie pozorujeme pohyb dílků naznačujících odběr z vozidla. To si potvrzujeme na palubní desce, kde v kruhu svítí označení aktivované funkce odběru energie z baterie vozu V2L, aktuální míra nabití, která v tento okamžik činí 94 procent, a momentální hodnota odběru energie z vozu. „Auta sem přijela od nabíječek z blízkého Benešova s nabitím na 97 až 98 procent,“ říká naše průvodkyně Kateřina Vaňková, tisková mluvčí Kie Czech.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Petr Barták
Diskuze (9)

Doporučujeme

Avatar - kuk
6. 6. 2022 11:02
Re: kup
Kapitán Obvious. :D
Avatar - kuk
6. 6. 2022 11:01
Re: Konečně dávají EV smysl.
Nemusíš hned celýmu světu cpát že tě stará mlátí a že máš z toho mindráky. :D
Avatar - lordlord
29. 5. 2022 10:34
kup
jelikož má baterie určitý počet cyklů nabíjení a vybíjení, tak se tímto snižuje její životnost
Avatar - Dinar
28. 5. 2022 09:24
Re: Konečně dávají EV smysl.
:D :D :yes:
Avatar - petr petrumr
28. 5. 2022 09:04
Re: Konečně dávají EV smysl.
Uklidni se, tohle je třeba pro chataře, co mají na střeše chaty(chalupy) solár a ten jim pohání ledničku, telku a světla včetně notasu a wifiny. Přijedou, zapojí pilu atd, co by jim solární baterka moc nevydržela ten odběr.. Dříve jsem měl taky chatu bez elektřiny a měl tam petrolejku a PB vařič, tohle ještě nebylo.