Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Vzhled Porsche Macan se inspiroval Range Roverem Evoque

David Bureš
Diskuze (0)
Kompaktní SUV od Porsche se začne vyrábět v příštím roce.

Prodejní úspěch Range Roveru Evoque nedává konkurenčním automobilkám spát, už mnohé naznačily, že chystají podobný vůz. Naposledy Porsche přiznalo, že vzhled plánovaného SUV Macan se inspiroval právě Evoquem.

Michael Mauer, šéfdesignér Porsche, řekl serveru Automotive News Europe, že automobilka nechala přepracovat vzhled chystaného SUV poté, co loni debutoval Range Rover Evoque. Díky těmto změnám mají být křivky Macanu výraznější.

„Pomysleli jsme si, že u některých detailů můžeme být odvážnější,“ říká Mauer. Nespecifikoval však, které části Macanu byly podle Evoque upraveny.

Mauer podotýká, že Macan nebude kopií Evoque, ale opravdovým Porsche. To potvrzují i fotografie zachycených prototypů auta, ze kterých vyplývá, že se Macan bude podobat většímu modelu Cayenne.

Podle Mauera je běžné, že designéři upraví vzhled vyvíjeného automobilu poté, co spatří nově odhalený vůz konkurence. Šéfdesignér Porsche přiznává, že se mu nejmenší Range Rover líbí. „Když jsem viděl Evoque, pomyslel jsem, že je zajímavý. Líbí se mi,“ říká Mauer.

Macan má hrát významnou roli ve zvýšení prodejů značky. Do roku 2018 chce Porsche prodávat 200.000 aut ročně. Loni automobilka na celém světě prodala 118.867 vozů.

Název Macan pochází z indonéštiny, je výrazem pro tygra. Základem automobilu bude koncernová platforma MLB, motor bude uložen vpředu podélně. Část komponentů bude vůz sdílet s Audi Q5, Macan má ale být naladěn mnohem sportovněji.

David Bureš
Diskuze (0)