Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Vzniká další moderní DeLorean! Říká se mu JZD, ale na pole se nechystá

Filip Melich
Diskuze (0)

Letošek je rokem, kdy se představili dva pokračovatelé ikonického DMC-12. Za nováčkem stojí dcera Johna DeLoreana a rázně se od dříve představeného DeLoreanu Alpha5 distancuje.

Koncem května letošního roku se značka DeLorean Reimagined vytasila s ideovým nástupcem původního DMC-12. Jde o čtyřmístný elektromobil s racčími dveřmi, který se má prodávat pod označením Alpha5. Aby náhodou nehrozil nedostatek DeLoreanů, vynořila se nyní druhá společnost snažící se navázat na historii neúspěšné společnosti Johna DeLoreana.

Společnost DeLorean Reimagined je velmi činná a stihla už dokonce představit několik konceptů z imaginární nepřerušené historie značky, stejně jako se zaplést do právního sporu s kalifornským výrobcem elektromobilů Karma Automotive. Aby toho nebylo málo, ze značky není nadšená ani dcera Johna DeLoreana, Kat DeLorean Seymour, jejíž rozhořčení vedlo ke vzniku druhé jmenované společnosti. Ta se jmenuje DNG, tedy DeLorean Next Generation.

Video se připravuje ...

Svůj nový model pojmenovala JZD, ale stroj na pole či na dojení mléka nečekejte. JZD jsou totiž iniciály zakladatele původní společnosti – Johna Zacharyho DeLoreana. Novinka DNG JZD (jak poetické to jméno!) byla představena na několika prvních renderech, přičemž až nápadně připomíná model Alpha5 konkurenční firmy. Na rozdíl od něj ale má vůz být pouze dvoumístný.

Za designem prý stojí Angel Guerra a Allan Portilho, kteří se rozhodli vytvořit poctu původnímu modelu DMC-12. Kat DeLorean Seymour údajně jejich projekt zaregistrovala a požádala je, aby se přidali k její vznikající značce DNG. O technice toho zatím moc nevíme, ale auto bylo navrženo s elektrickým pohonem na mysli, ovšem zvažován je i tradiční spalovací motor. S vývojem JZD má pomoci také několik konstruktérů, kteří pracovali na původním DMC-12.

Fyzický exemplář, který by bylo možné vystavovat, má být dokončen v lednu 2023, nicméně oficiální odhalení má proběhnout až koncem příštího roku. Podle Kat DeLorean Seymour má auto, potažmo celá společnost DNG, stavět na principech, ve které věřil sám John DeLorean, jako jsou kvalita, bezpečnost, trvanlivost a dostupnost – ať už jeho DMC-12 bylo jakékoliv. Uvidíme tedy, s čím se DNG vytasí. Pokud se podaří postavit zábavný sporťák se spalovacím motorem, racčími dveřmi a za dostupnou cenu, bránit se rozhodně nebudeme.

Filip Melich
Diskuze (0)

Doporučujeme