Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Vzpomínáme na původní Range Rover: Úžasný i po 40 letech

Diskuze (7)

Je úžasné, jak něco jednoduchého může být tak funkční a zároveň luxusní i po 40 letech. Range Rover jsem si vyzkoušel před třemi lety a dodnes mě nepřestává fascinovat.

Autor: Mario Rychtera

Ke kouzlu Range Roveru jsem poprvé přičichl asi před třemi lety, kdy jsem měl jediné auto v servisu a potřeboval být mobilní. Když jsem se s problémem svěřil Jirkovi Hladíkovi z liberecké Youngtimerclassic gallery, ochotně mi nabídl právě tento šedivý kousek, který měl volný.

Ochotně mi jej zapůjčil a já již první den pocítil neuvěřitelnou svobodu, kterou Range Rover nabízí. Od haly vede štěrková cesta s deštěm vymletými dírami, na nichž tlumiče moderního auta už při rychlosti chůze sprostě nadávají. Range je přeběhl, jako by si jich ani nevšiml. Najednou jsem zavítal do světa, kde neexistuje utrpení z velkých děr, obrubníky nepředstavují hrozbu pro kola ani přední nárazník, a když je potřeba, nemusíte se držet ani na silnici.

Cestu ke kamarádovi s domem na kopci jsem si občas zkrátil výjezdem po prudké lesní cestě plné kořenů a kamení. Dychtivost, s jakou se Range Rover sápal nahoru, byla ohromující. Naplno mi ukázal svou nekompromisní houževnatost a surovou sílu. Vůbec mě nepřekvapuje, že když Range Rovery jely v roce 1981 dakarskou rallye, všech šest dojelo v první dvacítce. Reynolds Tobacco na ně dokonce přesedlal z jeepu, který použil v první etapě. Na kopci si opět uvázal motýlka, nasadil monokl a s grácií aristokrata nonšalantně pokračoval dále po silnici. To mě podivuhodně uspokojilo.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Diskuze (7)

Doporučujeme

Avatar - kuk
1. 2. 2024 13:10
Neskutečnej křáp
Jak si něco takovýho může říkat auto. Hoďte to ze skály. :no: :no: :no: :D
Avatar - Barrichello
31. 1. 2024 00:16
Jeden z nejhezčích Range Roverů
a absolutní legenda luxusní offroadů. Pamatuju když ho u nás na sídlišti měl jeden doktor v 90 letech
Avatar - Barrichello
31. 1. 2024 00:15
Re: Design od Monteverdi?
Monteverdi naopak vytvořil konkurenci Range Roveru. Jeho Safari bylo dražší jak Range Rover https://www.autosalon.tv/novinky/nova-auta/monteverdi-safari-1976-58bf39e8b00ee6ec01169ea1232a5e75
Avatar - Stejsn
30. 1. 2024 22:19
Re: Design od Monteverdi?
V článku se píše, že Monteverdi navrhnul čtyř (resp pěti) dvéřovou verzi. Já o tom nějak pochybuju.
Avatar - Ja Prvni 123
30. 1. 2024 22:01
Re: Design od Monteverdi?
Ne, autorem designu byl David Bache.