Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Willie Bus: Vize městského autobusu s velkoplošnými LCD panely

Michal Fokt
Diskuze (26)
Prostředek městské hromadné dopravy, který vám v případě pochybností ukáže trasu jízdy nebo se změní ve velkoplošnou reklamní tabuli? To zní jako skvělý nápad. Kdo se ho asi chopí jako první?

Vizi takříkajíc multimediálního městského autobusu přináší nezávislý designér Tad Orlowski. Kloubový busík s minimalistickým, nicméně rozhodně líbivým designem karoserie a bionickým pojetím bočních oken, se zprvu nijak neliší od jiných autobusů.

Jenže na rozdíl od těch, které se po ulicích prohání dnes, má boky kompletně pokryty průhlednými LCD panely, na kterých lze zobrazovat informace (např. o trase busu) pro cestující, stojící na zastávkách, ale i reklamy nebo třeba promítat filmy.

Vypadá dobře, co říkáte? Asi by to nebylo úplně vhodné k nasazení v nočních linkách plných vandalů a dalších bůhvíčím posilněným individuím a je otázkou, jak moc viditelné by informace byly za plného slunečního svitu, nicméně nápad to není úplně zlý. Někde v Číně, Singapuru nebo Japonsku si je umím docela dobře představit už nyní. V Praze, kde je problém vybavit autobusy klimatizací, už méně...

Michal Fokt
Diskuze (26)
13. 12. 2013 20:14
Re: Teleautobus
Ja Ťa poznám, a od istej doby ma niekedy desíš tiež... :*)
Avatar - Pekelná Micinka
13. 12. 2013 17:25
Re: Teleautobus
Aaaaa... pomoc! Už jsou tady.
Avatar - Pekelná Micinka
13. 12. 2013 15:17
Re: Teleautobus
Ale to je tvůj pohled na věc. Já když jedu jakoukoliv MHD, tak především chci klid - zvukový a pachový, v autobuse chci mít soukromí, chci mít dost prostoru. Nechci se s nikým bavit, nechci nikoho poslouchat. V některých strojích, zejména v tramvajích, jsou příliš hlasité bzučáky u dveří.

Jak vlídnější??? V čem? A jak mají ty lidi koukat, jako kolem sebe? Ty hodláš lidem říkat jak se mají tvářit? Fajn, já bych je nejraději vyhnal ven, protože cestovat téměř s kýmkoliv mi vadí. Jel si někdy autobusem? Víš jaká sorta lidí tím cestuje?

Oživit? Tak dobrosrdečný řidič a jeho individuální akce, to je jedna věc, druhá jsou panely a chování ostatních cestujících. Ten nápad udělat v metru "seznamovací vagon", to je věc, která stála nemalé peníze a ten kdo to vymyslel a schválil by měl dostat podmínku a peněžitou pokutu. Před nějakou dobou zase zkoušeli odoraci na některých linkách namísto aby jedince nevhodné pro přepravu MHD vykázali.

Já se úplně děsím takových lidí jako ty, to je cesta do pekla dlážděná dobrými úmysly. Uvědom si, že vlastně si to ty, resp. tobě podobně smýšlející, kteří omezují svobodu jedince tím, že prostor, kterému se nejde vyhnout modifikují ke své představě. Interiéry MHD by měly zůstat vždy neutrální.
Avatar - Pekelná Micinka
13. 12. 2013 15:05
Re: Teleautobus
Protože věci by měli nejprve plnit svůj primární účel. Vpodstatě se to týká i těch věcí, které zdánlivě svůj účel nemají jasně definovaný, jako třeba některé umění. Panel jen na straně dveří, fungující jen po čas zastávky je sice daleko snesitelnější, ale otázkou je, jestli by pak toto bylo zajímavé ekonomicky. Bylo by daleko užitečnější, kdyby byly např. potahy na sedačky sponzorovány nějakou velkou společností a častěji měněny
Avatar - pumpkin
13. 12. 2013 11:51
Re: LCD? Nemožné,
To s OLED je dobrý postreh. Ak by tie svetelné plochy obmedzili, napríklad len na stranu dverí a že by to svietilo len počas státia na zastávke, tak si to viem predstaviť. V podstate by stačil aj pás pod oknami. Otázne, ale je, či by sa reklamkám takáto investícia oplatila v čase reklamnej presýtenosti.