Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Wolfgang Porsche slaví sedmdesáté narozeniny

Aleš Dragoun
Diskuze (4)
Značka Porsche dnes již patří do portfolia koncernu Volkswagen, slavné příjmení z vedení firmy však rozhodně nezmizelo.

Ač je prezidentem a generálním ředitelem prestižního výrobce hlavně sportovních aut v současnosti Matthias Müller, ve vysokém managementu najdeme i nadále příjmení Porsche. Nese jej Wolfgang Porsche, který oslaví sedmdesáté narozeniny.

Narodil se 10. května 1943 jako nejmladší syn Dorothey a Ferryho (Ferdinand Anton Ernst Porsche), prvních šest a půl roku života strávil v rakouském Zell am See. Ferdinand Porsche, zakladatel značky byl jeho dědečkem. Tento geniální konstruktér musel v poválečné době pykat za své hříchy, konkrétně za konstruktérskou činnost pro nacistický režim. Causa vzniku legendárního Brouka i jeho následky jsou dostatečně známé. Jeho kancelář sídlila ve Stuttgartu, ovšem po krvavém konfliktu, kdy byl za kolaboraci uvězněn, se rodina odstěhovala do Rakouska. Ostatně, i první „opravdová“ Porsche typu 356 se vyráběla v Gmündu.

Návrat do Stuttgartu přišel začátkem padesátých let. Wolfgang úspěšně složil tovaryšskou zkoušku jako zámečník, poté v roce 1965 maturoval a odešel na univerzitu ve Vídni, Zde studoval ekonomiku, doktorát v oboru mezinárodního obchodu získal v roce 1973. Není tak pouze manažerem, ale vyučil se i řemeslu.

Jeho cesta do „rodinné“ společnosti byla ovšem trnitější, než se zdá. Původně totiž řídil firmu Jamato, rakouského dovozce motocyklů Yamaha. Aby těch paradoxů nebylo málo, po druhém návratu do Spolkové republiky o tři roky později začal sice pracovat ve Stuttgartu, ale nikoli, jak by se slušelo a patřilo, v Zuffenhausenu. Jeho kroky zamířily do Untertürkheimu, tedy k trojcípé hvězdě! Jako manažer měl na starosti postupně domácí i zahraniční prodej vozů Mercedes-Benz.

Členem dozorčí rady Porsche AG byl jmenován v roce 1978, o 29 let později se stal jejím předsedou. Kromě toho, po vytvoření Porsche Automobil Holding SE v červnu 2007 se také octl v jejím čele. Tyto funkce vykonává dodnes, je zástupcem a mluvčím rodiny zakladatele na mezinárodní úrovni, tento prestižní úkol ale zdědil už po úmrtí otce Ferryho v roce 1998. Je také členem dozorčí rady samotného Volkswagenu. Historickou provázanost značek Porsche a VW ponechme tentokrát stranou. Pro první jmenovanou je určitě důležité, aby vysoké manažerské funkce vykonával někdo nejen s odpovídajícím vzděláním, ale i jménem. Prostě, tradici je třeba udržovat.

Wolfgang Porsche získal několik medailí a ocenění, zdaleka se nejedná pouze o čestná uznání. Otec čtyř dětí se kromě managementu v automobilce věnuje i jiným aktivitám. Sbírá historické vozy, pochopitelně pouze „své“ značky a nikoli mercedesy. Kromě toho je vášnivým myslivcem a patří mu v Salcburku ekologická farma se dvěma stovkami dojnic.

Aleš Dragoun
Diskuze (4)
Avatar - Martin911Turbo
9. 5. 2013 19:49
ubožáci
ajéje, tady je zase hejno zakomplexovaných ubožáků >:-[]
9. 5. 2013 08:46
nacisti
nacistická rodina SS slaví narozeniny. Nu tak gratuluji.
8. 5. 2013 22:49
Re: 2.sv.vojna
No treba v Rusku maji oba modely spolecne to, ze se na ne casto strili.
8. 5. 2013 13:18
2.sv.vojna
[odkaz]

Predchodca Cayennu >:D