Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Xiaomi HiMo H1: Zřejmě nejmenší způsob elektrického cestování

Ondřej Mára
Diskuze (2)

Kříženec mezi elektrickou koloběžkou a skútrem se dá složit na velikost papíru A3 a ujede až 30 km na jedno nabití.

Čínské Xiaomi nabízí prostřednictvím svých pod-značek neskutečně širokou škálu produktů, včetně elektrických koloběžek a podobných řešení městské mikromobility. Nové HiMo H1 je však skutečný unikát.

Výrobce označuje model H1 jako elektrokolo, šlapky byste zde ale hledali marně. V praxi se totiž jedná o zajímavého křížence mezi elektrickou koloběžkou a skútrem, na kterém se cestuje vsedě a s nohami opřenými o malé výklopné stupínky na předním rámu. To však rozhodně není to nejzajímavější.

Hlavním lákadlem H1 je totiž extrémní skladnost. Díky možnosti tenhle 14,6 kilogramu vážící skútřík na několika místech různě sklápět a skládat se totiž nakonec dostaneme k přepravní velikosti o rozměrech papíru A3. Není tedy divu, že si Himo H1 odvezlo z Německa ocenění Red dot Award 2019.

Po opětovném složení pak H1 nabídne nastavitelný sedák i madlo řízení a nosnost až 100 kilogramů, díky čemuž by se mělo přizpůsobit poměrně široké skupině zájemců. Do designu tříkolky je navíc integrován i přední světlomet, zadní svítilna a nechybí ani jednoduchý LCD display se základními informacemi o jízdě.

O pohon se stará malý 180W elektromotor v zadním kole, který je napájen z lithium-iontové baterie o kapacitě 7500 mAh. Ta je uložena v rámu, váží necelé 2 kilogramy, ze skútru se dá vyjmout a její plné nabití by mělo trvat 4 až 6 hodin. Maximální rychlost se pohybuje okolo 18 km/h a dojezd je až 30 km. A pokud vezmeme v úvahu malé rozměry, pak se jedná o celkem slušné hodnoty.

Himo H1 se dostalo na trh již před čtyřmi měsíci, tehdy jej však společnost nabízela pouze na čínském trhu. Nyní je možné si jeden z nejmenších elektrických dopravních prostředků objednat kamkoliv. Objednávky jsou přijímány prostřednictvím webu IndieGoGo a první zákazníci zaplatí 469 dolarů (asi12.000 Kč) + poštovné. Dodávky prvních kusů jsou očekávány v průběhu května.

Ondřej Mára
Diskuze (2)

Doporučujeme

6. 4. 2020 10:24
Re: pomale
Silu motoru nedokáži posoudit ale s těmito malými kolečky se stejně moc rychle jet nedá. A 30km (reálně třeba i 20) mi připadá na tuto kategorii naprosto dostatečné. Kam byste s tím chtěl jezdit?
Avatar - xxc
3. 4. 2020 21:56
pomale
ma to slaby motor, malu baterku a je to pomale :-)