Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Francie vs. upravená elektrokola: Za posun maximálky hrozí pokuta 800 tisíc a rok vězení

Stanislav Kolman
Diskuze (57)

Ve Francii se rozhodli radikálně zakročit proti modifikacím elektrických kol. Za posunutí maximální rychlosti teď hrozí tučná pokuta i vězení.

Minulý týden vstoupil ve Francii v platnost nový zákon, jenž se týká majitelů, ale i prodejců a techniků elektrických kol. V něm stojí, že kdokoliv, kdo úpravou softwaru posune maximální rychlost elektrokola na více než 25 km/h, riskuje tři trestné body, pokutu 30.000 euro (v přepočtu asi 800.000 Kč) a může čelit trestu odnětí svobody až na jeden rok.

Nový zákon se nevztahuje jen na samotné majitele, ale i prodejce a výrobce. Pokud se prodávajícímu prokáže, že nabízel upravená kola, případně program pro jejich úpravu, tomu hrozí stejně tučná pokuta a vězení až na dva roky.

Je nepravděpodobné, že tyto tresty budou uvaleny v plném rozsahu, Francie ale věří, že toto opatření povede ke snížení nelegálních úprav. Tamní vláda chápe rychlejší elektrokola jako potenciální bezpečností riziko. Kola jsou často provozována v blízkosti chodců, ale i dalších účastníků silničního provozu, kde může zvýšená rychlost představovat nebezpečí.

K omezení takových modifikací se snaží přispět i samotní výrobci, inovovaný systém nedávno představila například společnost Bosch. Pokud jeho software zjistí, že se kolo někdo pokusil “vytunit”, objeví se chybová hláška a maximální rychlost se okamžitě posune na standardní úroveň. Když se taková chyba stane třikrát, celé kolo se vypne a znovu jej zprovozní až řádná diagnostika.

Stanislav Kolman
Diskuze (57)

Doporučujeme

18. 3. 2020 06:04
Re: Řešení je ještě jednodušší
A čo dokazuje, že si si pár krát šliapol do pedálov po rovine? Ja bicyklujem pár tisíc km ročne, zatiaľ bez motora. Ale e-bike som skúšal v kopcovitom teréne a zaujalo ma to. A isť 10% stúpanie 20 km/h nie je zadarmo ani s najvyšším stupňom podpory. Poznám ľudí čo mali prebicyklované všetky lesy v okolí a potom prešli na e-bike. Lebo v limitovanom čase sa dostane ďalej. Moja prvá úvaha o e-biku bola práve pri dochádzaní, lebo do práce nemusím prísť spotený a domov si uberiem podporu a pustím to cez les, kde dám 600 výškových metrov. Ale skončilo to na rýchlostnom limite e-bikov(zatiaľ som po rovine bez motora rovnako rýchly aj keď nejdem na plno). A ďalšia potenciálna skupina sú pári, alebo skupiny s rôznou výkonnosťou, kde vhodne zvolený stupeň podpory zrovná výkonnosť a všetci si zašportujú, čo je pre tých slabších stále lepšie ako sedieť doma.
17. 3. 2020 23:52
Re: Řešení je ještě jednodušší
Jo, je to možné. Žádné oficialni papíry to nemá, takže je u sebe ani mít nemůžu. A je fakt super, že potřebujeme regulovat takovou blbost a ještě za to hrozit naprosto neprimerenymi pokutami.

Budou se řešit vytunena kola, když STK ani autorizovaný servis objektivně nepozná vytunene auto :-)
17. 3. 2020 21:15
Re: Řešení je ještě jednodušší
Elektrokolo umožní dobre trenovanemu jedinci jet na výlet se svoji drahou polovickou, bez toho aby se unudil k smrti. Můžeš s nim jet na dvakrát tak dlouhý výlet v kopcovitejsim terenu. Pro někoho, kdo nemá čas na dostatečný trénink, pomůže s handicapem ve fyzice. Každé zboží má svého kupce...
17. 3. 2020 19:30
Proč ??
Ahoj všem diskutujícím.. už pár let jezdím na kole, a tím myslím jezdím víc než jen do hospody a zpět, tím myslím více jak 3000 km za rok... teď jsem si pořídil horské elektrokolo a můžu vám říct že je to cyklistický " orgasmus". Samozřejmě jezdím normálně na " eco ", ale když přijde prudké stoupání třeba v lese na nezpevněné cestě, přepnu na mod standart a jsem na kopci. Ještě ani jednou jsem nepoužil čtvrtý mód turbo...a pro chytráky, samo to nejede nikdy, vždycky musíš šlapat...
Teď k tématu zvyšování rychlosti, typická lidská vychcanost!!! Taky mě to bylo nabízeno , s díky jsem odmítl a nikdy to na svém kole neudělám!!! I s připomocí do 25 km/h mám úsměv od ucha k uchu a každá projížďka je velkým zážitkem.
Kolu zdar!!!!
17. 3. 2020 14:56
Re: Řešení je ještě jednodušší
ok. každý má právo na svůj názor. Můj je odlišný ale respektuju i ten tvůj