Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Yamaha MT-10: Super naháč pro novou sezónu (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Yamaha v kategorii ostrých naháčů začínala poněkud zaostávat, ale to se v letošním roce díky příchodu modelu MT-10 změní.

Poslední dobou se může zdát, že požitek z jízdy na motorce může mít jen ten, kdo má na bradě pěstěný vous, na sobě kostkovanou košili a pod sebou scrambler, cafe racer nebo cokoliv co se více nebo méně vrací do minulosti. Všichni ostatní jsou prostě úplně mimo mísu.

Všeho moc škodí a jsou si toho vědomí i výrobci motorek. Důkaz ostatně předkládá Yamaha, která v poslední době chrlila jednu retrem a hipstery inspirovanou novinku za druhou. Model MT-10 je všechno možné, jen ne retro.

Nový naháč se třemi překříženými ladičkami na nádrži se pyšní vzhledem futuristického streetfighteru a techniku si vypůjčil od supersportovní R1. Díky tomu bude určitě o zábavu postaráno. Samotná Yamaha uvádí, že tento radikálně vyhlížející stroj bude ideální pro každodenní použití od cesty do práce přes ostré svezení až po dovolenou napříč kontinentem.

Za nasupeným výrazem MT-10 se ukrývá osvědčený hliníkový rám Deltabox, v němž je uložen kapalinou chlazený řadový čtyřválec o objemu 998 cm3 původem z již zmiňované R1. Yamaha prozatím nepotvrdila na jaké hodnoty je tento motor v novince naladěn, ale hovoří se o výkonu okolo 121 kW (165 k), mířícím na zadní kolo prostřednictví šestistupňové převodovky.

Špičkovou ovladatelnost nové Yamahy má vedle pevného rámu zajistit rozvor s hodnotou pouhých 1400 mm a komponenty odpružení, které rovněž pocházejí z R1. Stroj o hmotnosti 199 kg se pohybuje na 17-palcových kolech a krotí jej vpředu kotouče o průměru 320 mm se čtyřpístkovými třmeny, zatímco vzadu je kotouč o průměru 220 mm s jednopístkovým třmenem.

Yamaha MT-10 se může mimo jiné pochlubit 17-litrovou palivovou nádrží, možností volby jednoho ze tří jízdních režimů, třístupňovou kontrolou trakce s možností vypnutí, ABS a tempomatem.

Prodej se má rozběhnout v květnu 2016 a zájemci o tuto Yamahu mohou volit jednu ze tří barevných verzí, pojmenovaných Night Fluo, Tech Black a Race Blu. Na českém trhu se má cena nové MT-10 pohybovat okolo 370.000 Kč.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)