Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Yenko/SC Chevrolet Silverado: Pick-up jako zadokolka s výkonem 800 koní

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Plebejský Chevrolet Silverado se po zákroku specialistů společnosti Specialty Vehicle Engineering může na semaforech stát postrachem supersportů i hypersportů renomovaných značek.

Společnost Specialty Vehicle Engineering má na svém kontě řadu úprav osobních automobilů, SUV i pick-upů zastupujících koncern General Motors. Mezi její nejparádnější kousky patří samozřejmě sportovní modely Camaro a Corvette, ale v extrémně výkonný stroj umí proměnit i poměrně obyčejný pick-up.

Yenko/SC Silverado svým jménem, vzhledem i výkonu navazuje na úpravy vozů značky Chevrolet, které měl na přelomu šedesátých a sedmdesátých let dvacátého století na svědomí v Americe populární závodník Don Yenko.

Díky tomu si pick-up nevystačí se sériovou pohonnou jednotkou a dělá čest svému jménu prostřednictvím nově postaveného a kompresorem přeplňovaného osmiválce LT1 o objemu 6,8 litru s hliníkovým blokem motoru, řadou kovaných komponentů a hlavami válců opracovanými CNC.

Yenko/SC Silverado se díky svému motoru pyšní nejvyšším výkonem 589 kW (800 k) a točivým momentem 1015 N.m. Tyto hodnoty mohou mířit na všechna čtyři kola, ale Specialty Vehicle Engineering v letošním roce nabídne i omezenou sérii vozů, u nichž budou poháněna výhradně kola zadní nápravy.

Výkonům pohonné jednotky samozřejmě odpovídají i úpravy provedené na podvozku a brzdovém systému. Světlá výška je snížena o 51 mm vpředu a 127 mm vzadu. Na zdárném zkrocení divokého pick-upu se podílí brzdové kotouče značky Brembo se šestipístkovými třmeny. Kontakt s asfaltem zajišťují 22palcová kola, obutá do pneumatik Michelin o rozměrech 305/40/R22.

Původní úpravy vozů značky Chevrolet, pod nimiž byl podepsán Don Yenko, má pick-up připomínat i svým vzhledem. Tomu odpovídá zvolený design kol i provedení kapoty motoru spolu s pruhy a logy sYc (Yenko Super Car) i Yenko/SC na karoserii i v interiéru, kde jsou vyšita i na kobercích i opěrkách hlav sedadel.

Do podoby Yenko/SC Silverado s výkonem 800 koní, mířícím pouze na zadní kola, má být letos upraveno jen pětadvacet automobilů, aby byla zajištěna dostatečná exkluzivita pro sběratele.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Avatar - speedfred
10. 4. 2018 15:56
hmmm
tak to by bolo celkom slušné náčinie k stavebnej čiinosti, príp na ťahanie áut zo západnej EU