Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Za nehody může Explorer, ne Firestone!

Michal Fokt
Diskuze (12)
V případu „převracejících se vozů“ je již znám viník, a není to pneumatikářská firma Bridgestone/Firestone…

Kalifornská jury, zabývající se vyšetřováním smrti dvou set amerických řidičů za volantem Fordu Explorer, vynesla svůj ortel. V poslední lednový den tohoto roku prohlásila, že je tento automobil „defektní designem“ (tedy rozumějme spíše „konstrukcí“), a může tedy za stovky nehod, při nichž došlo k převrácení vozu a smrti posádky. V prohlášení se doslova uvádí: „Není to problém pneumatik Firestone. Je to problém automobilu.“

Kvůli nedůslednému vyšetřování a snaze svalit vinu na pneumatiky již Firestone před časem vypověděl bezesporu zajímavý a dlouhodobý kontrakt na prvomontáž svých pneumatik pro toto jedno z nejprodávanějších SUV na americkém trhu. Je to tedy poměrně nečekaný závěr ságy, která stála 200 lidských životů a automobilku Ford zcela zbytečnou výměnu obutí Firestone v hodnotě dvě miliardy (!) dolarů, které bylo naprosto v pořádku.

Pod tíhou tohoto výsledku vyšetřování budou s největší pravděpodobností všechna SUV podrobována daleko důslednějším testům, a tato událost posouvá do jiného světla třeba i nedávný případ převrácení Jeepu Liberty (Cherokee), který se firma DaimlerChrysler snažila zlehčit a prohlásit za ojedinělý.

Michal Fokt
Diskuze (12)