Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Závoďák Porsche je novým rekordmanem. Belgické Spa zvládl rychleji než F1

Stanislav Kolman
Diskuze (2)
I když automobilku na startu nového ročníku vytrvalostních závodů neuvidíme, o rekordy se s vlastním prototypem stále pokouší. Jeden nyní zlomila na belgickém okruhu Spa-Francorchamps.

Porsche již před časem světu oznámilo, že s vytrvalostními závody (včetně slavné čtyřiadvacetihodinovky v Le Mans) končí. Stuttgartská společnost nyní soustředí svou závodní pozornost na šampionát čistě elektrických formulí, jenž se v posledních letech stává vyhledávanou soutěží mnoha velkých značek.

Proč tedy i dnes, krátce před startem nového ročníku WEC, vidíme prototyp Porsche 919 Hybrid LMP1 v akci? Vděčíme za to světovému turné „919 Tribute“, což je jakási rozlučka s modelem a účastí automobilky v šampionátu. Putování se účastní všichni loňští závodníci Porsche, včetně nejzvučnějšího jména - Marka Webbera.

Belgický okruh Spa-Francorchamps měří lehce přes sedm kilometrů a neoficiální rekord trati zaznamenal v loňském roce Lewis Hamilton s monopostem F1. Pokus úřadujícího šampiona působícího v týmu Mercedes měl hodnotu 1:42.553. Šampion WEC Neel Jani jej však nyní překonal časem 1:41.770. Loňská pole position tak byla pokořena o 12 sekund!

Můžeme tedy říct, že prototyp WEC je na okruhu rychlejší než vůz formule 1. Jenže to má háček. Porsche totiž na svůj speciál aplikovalo modifikace, které regule šampionátu nepovolují. Dvoulitrový šestiválec v útrobách si polepšil na 720 koňských sil, přičemž regule LMP1 povolují „jen“ 500 koní. Mezi další úpravy patří rozšíření předního difuzoru, robustnější zadní křídlo či nasazení systému DRS. S takovou auto putovalo po okruhu rychlostí až 359 km/h.

Video se připravuje ...

Stanislav Kolman
Diskuze (2)
11. 4. 2018 13:00
Rekord
Tento rekord bude coskoro prekonany opat fomulou 1 :-)
Avatar - .StenLi.
11. 4. 2018 11:11
Naco tie vlastne videa?
..radsej pouzijte youtube a konecne budu videa so zvukom ;)