Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zeekr má skvělou posilu. S vývojem pomůže mistr světa F1 Kimi Räikkönen

Dominik Kovář
Diskuze (1)

Čínské automobilce Zeekr se povedlo nevídané. Pod svá křídla dostala populárního „chladného“ Fina a mistra světa F1 Kimiho Räikkönena.

Ne, tohle není oznámení nové stáje v šampionátu formule 1 a návratu legendárního Kimiho Räikkönena. Mistr světa z roku 2007 se v Zeekru stává novým vedoucím poradcem pro jízdní výkony a bude pomáhat s vývojem vozů Zeekr. Jeho prvním úkolem bude práce na novém modelu 001 FR v karoserii shooting brake. 

Kimi Räikkönen opustil kolotoč F1 na konci roku 2021. Po úspěšných 20 letech v královně motorsportu se populární Iceman rozhodl věnovat svému synovi Robinovi, který jde v otcových šlépějích a také se stal manažerem motokrosového týmu KTM. 

I když se finský závodník na veřejnosti ukazuje zřídka kdy, jeho jméno má nadále velkou hodnotu a jeho fanouškovská základna je větší než u leckterých aktivních pilotů. Zeekr toto jistě ví a proto může být akvizice Räikkönena geniálním tahem jak na poli marketingu, tak na poli zkušeností v oblasti motorsportu.

Čtyřiačtyřicetiletý Räikkönen má inženýrům Zeekru pomáhat zejména v oblasti nastavení podvozku a elektromotoru. S obojí problematikou má z prostředí formule 1 dostatečné zkušenosti na to, aby pomohl posunout Zeekr 001 FR na další úroveň.

Video se připravuje ...

Samo o sobě je model 001 FR už na vysoké úrovni. Čtyři elektromotory zajišťují celkový výkon v hodnotě 943 kW (1283 koní). Zeekr slibuje zrychlení z nuly na stovku za 2,07 sekundy, pokud bude proveden takzvaný rolling start. 

Že nebude Räikkönen pouze poradcem, dokazuje fakt, že se zúčastní oficiálního představení Zeekr 001 FR, které se bude konat 27. října v Pekingu. Cenu zatím automobilka nezveřejnila, ale každý měsíc se má vyrobit 99 kusů. S tváří Kimiho Räikkönena na plakátech určitě nebude o objednávky nouze. 

Dominik Kovář
Diskuze (1)

Doporučujeme

31. 10. 2023 05:40
Wau
https://electrek.co/2023/10/30/zeekr-over-delivers-001-fr-ev-faster-more-powerful-less-expensive/

The 001 FR now offers 1,300 bhp and can accelerate from 0-100 km/h in 2.02 seconds – 0.05 seconds faster than before. Other specs include ZEEKR’s first globally used 800V architecture, housing a 100kWh Qilin battery pack from CATL that enables fast charging from 10-80% in 15 minutes.